reklamacja z tytulu rekojmy

• Autor wątku Autor wątku i.drost
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

i.drost

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam złożyłam reklamację u sprzedawcy 7.02.2017 osobiście mam potwierdzenie. dziś 20.02.17 otrzymałam odpowiedź (list) od producenta że aby rozpatrzyć reklamację potrzebne są oględziny.
Do kogo skierować odpowiedź sprzedawcy czy producenta. reklamacja ma być z tytułu rekojmy.
Czy jeśli do 22.02.17 nie otrzymam definitywnej odpowiedzi to reklamacja będzie uznana?

Odpowiedź na reklamację u góry były moje dane i dane producenta.
Pismo reklamacyjne składalam u sprzedawcy. Myślałam że sprzedawca powinien mi odpowiedzieć

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
reklamacja

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
A kto pokrywa koszty wymiany? Bo kafelki będzie trzeba kuc i na nowo zamontować? To będą o wiele większe koszty niż samych kafelek. powiecmy kafelki będą warte 300zl a robocizna 1000.

Całość? Czy tylko część? Mogę się powołać na jakiś artykuł?

kc art. 561(1)

§ 1. Jeżeli rzecz wadliwa została zamontowana, kupujący może żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania po dokonaniu wymiany na wolną od wad lub usunięciu wady. W razie niewykonania tego obowiązku przez sprzedawcę kupujący jest upoważniony do dokonania tych czynności na koszt i niebezpieczeństwo sprzedawcy.

§ 2. Sprzedawca może odmówić demontażu i ponownego zamontowania, jeżeli koszt tych czynności przewyższa cenę rzeczy sprzedanej.

§ 3. Jeżeli kupującym jest konsument, może on żądać od sprzedawcy demontażu i ponownego zamontowania, jest obowiązany jednak ponieść część związanych z tym kosztów przewyższających cenę rzeczy sprzedanej albo może żądać od sprzedawcy zapłaty części kosztów demontażu i ponownego zamontowania, do wysokości ceny rzeczy sprzedanej.

§2 i §3 mówi że sprzedawca może Odmówić poniesienia kosztów. Czyli tylko by pokryl koszty kafelek a ja będę musiała sama zapłacić za resztę. dobrze to rozumiem?

Czyli przykładowo kafelki są warte 300 zł demontaż i montaż 1000 zł. Sprzedawca pokrywa 300zl ja 700.

Teraz znalazłam taki artykuł
http://reklamacjatowaru.pl/reklamacja-plytek-kto-ponosi-koszty-wymiany/

To jak to jest z tymi kosztami?

Powrót