Reklamacja za naprawę samochodu + zwrot kosztów za lawetę

• Autor wątku Autor wątku bialy93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bialy93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

W dniu 14.04 odebrałem samochód od mechanika po wymianie:

• Kompletu sprzęgła
  • czujnik obrotów silnika (czujnik położenia wału korbowego)

Oczywiście posiadam fakturę z listą wymienionych części. (części załatwiał mechanik)

Dnia 15.04 jadąc z Warszawy do Gdańska autostradą A1 na wysokości "Starych Orenic" auto nagle w czasie jazdy zgasło i musiałem zjechać na pobocze.

Po chwili podjechał taki patrol autostrady, zabezpieczyli nas dodatkowymi słupkami żeby być bardziej widocznym i dali namiary na pomoc drogową (ze Zgierza, 30km od wydarzenia).

Pan z pomocy drogowej miał komputer diagnostyczny, po podpięciu do auta wyszło "czujnik położenia wału korbowego", który wczoraj był wymieniony ;D (zrobiłem zdjęcia komputera, nawet laweta przed nami była widoczna i to, że stoimy na autostradzie).

Samochód został na lawecie przetransportowany do Warszawy pod warsztat w którym była wymiana - koszt 900 zł (oczywiście mam fakturę, z dokładnym opisem z którego miejsca zostało auto holowane).

Chciałbym załatwić wszystko bez większych kroków (sąd itp.), ale nie wiem jak ugryźć temat z mechanikiem, a chce odzyskać poniesione koszty za lawetę i oczywiście odzyskać auto w pełni sprawne.

Jak to najlepiej załatwić?

Pozdrawiam i Wesołych Świąt :).

Powinnienem to robić przez rzeczoznawcę samochodowego?

Powrót