Reklamacja zakupionego towaru

• Autor wątku Autor wątku lukcio34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukcio34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
To jest mój zupełnie nowy post.
27.01.2017 kupiłem w RTV Euro AGD aparat cyfrowy(nie był on tani,bo koszt to około 900zł). Następnego dnia po rozpakowaniu i przetestowaniu działania aparatu okazało się,że po nagraniu filmu wideo przy jego odtwarzaniu w aparacie jak i na komputerze słychać szum(próbowałem wiele nagrań niestety na każdym słychać szum). 30.01.2017 zawiozłem nowy aparat do sklepu,gdzie zgłosiłem problem(dokładniej problem określiłem jako ewentualna wada fabryczna). Po sprawdzeniu aparatu przez pracownika sklepu,potwierdziło się,że po nagraniu wideo bardzo wyraźnie słychać szum.W związku z tym zgłosiłem reklamacje i aparat został wysłany do autoryzowanego serwisu producenta.Jako sposób załatwienia reklamacji wybrałem: zwrot gotówki,chciałem też jako sposób załatwienia reklamacji podać: wymiana na produkt innego producenta,ale nie moglem tego podać w zgłoszeniu reklamacyjnym. Jeśli wtedy dobrze usłyszałem,to możliwa będzie wymiana na aparat innego producenta(wszystko teraz zależy od reklamacji).
W dniu wczorajszym 16.02.2017 dostałem maila o treści:
Reklamowany produkt został odebrany z Autoryzowanego Serwisu Producenta.
Prosimy o oczekiwanie na zaproszenie do sklepu w celu zakończenia reklamacji.
Co teraz mam zrobić w sklepie po zgłoszeniu się po odbiór,dokończenie procesu reklamacji,czy jeśli przed dokończeniem procesu reklamacji poproszę czy mogę sprawdzić aparat i wyjdzie,że po nagraniu wideo przy odtwarzaniu w aparacie słychać szum ,co zrobić by doszło do ewentualnej wymiany na produkt innego producenta,bo ja aparatu nie odbiorę w przypadku jeśli nadal będzie posiadał wadę podaną w zgłoszeniu reklamacyjnym?

Tamten wątek dotyczył czegoś zupełnie innego i nawet nieaktualnego(inną dostałem odpowiedź ze sklepu odnośnie zapytania o status reklamacji a odpowiedz udzieliła osoba zajmująca się reklamacjami sklepów stacjonarnych) i w tamtym wątku poprosiłem o jego zamknięcie.
Tan wątek co założyłem jest aktualny i czekam na odpowiedzi bo reklamacja ma status jak podałem w #1 poście i teraz nie wiem,jak sam sprawdzę aparat przed zakończeniem procesu reklamacji i wyjdzie znów szum przy odtwarzaniu nagranego wideo w aparacie i nie zgodzę się na odbiór tego aparatu,jak i co zrobić by sklep zgodził się na wyminę na aparat innego producenta.

Do wiadomości dla innych: Ten wątek to zupełnie nowy i najaktualniejszy wątek z zapytaniem. Bardzo proszę o odpowiedzi

Aparat w ramach reklamacji został wysłany do autoryzowanego serwisu producenta,a w zgłoszeniu reklamacyjnym mam odnośnie podstawa prawna:rękojmia,ale nie wiem co to oznacza bo pierwszy raz w życiu składam reklamację.

Nie ma tu możliwości edycji ostatniego napisanego posta w związku z tym napiszę
Odnośnie złożonej reklamacji dostałem na maila wiadomość by zgłosić się do sklepu,gdzie składałem reklamację w celu zakończenia procesu reklamacyjnego i tam okazać zgłoszenie reklamacyjne które przyspieszy załatwienie formalności związanych z zamknięciem procesu reklamacyjnego.
Nie bardzo wiem co teraz zrobić(trochę się boję co wyszło odnośnie złożonej reklamacji i co mi zaproponuje sklep),tak by doprowadzić do tego by możliwa była wymiana na produkt innego producenta(jeśli będzie to możliwe).
Bardzo proszę o możliwie szybką odpowiedź,bo być może jutro,najpóźniej w poniedziałek wybieram się do sklepu celem zakończenia reklamacji.

Ostatnia edycja:
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem ostatni post,to mogę w sklepie prosić w ramach zakończenia o wymianę na apart innego producenta(jeśli będzie to możliwe w sklepie)

Będzie to dość długi post-opis tego jak sklep mnie potraktował odnośnie reklamacji(proszę dokładnie przeczytać przed udzieleniem odpowiedzi)
19.02.2017 byłem w jednym ze sklepów stacjonarnych RTV Euro AGD w celu zakończenia procesu reklamacji.Przedstawiłem zgłoszenie reklamacyjne pracownikowi który mnie obsługiwał,następnie z magazynu przyniósł mi reklamowany aparat i pierwsze co zrobił to przedstawił mi opinię serwisu,gdzie serwis pisze opis naprawy: Sprzęt sprawdzono z innym egzemplarzem tego modelu-nie stwierdzono różnic w działaniu sprzętu(nie wiem czy sprawdzenie aparatu i porównanie w działaniu z innym egzemplarzem można uznać za naprawę). W związku z tym poprosiłem o sprawdzenie aparatu,czy szum przy odtwarzaniu nadal występuje.Pracownik sprawdził aparat i poinformował mnie,że słychać szum przy odtwarzaniu.Zapytałem,czy możliwa jest wymiana aparatu na aparat innego producenta,bo tego aparatu nie odbiorę.Pracownik poinformował mnie,że musi o to zapytać kierownika sklepu.Po krótkiej chwili oczekiwania pojawił się pracownik razem z kierownikiem,który sam postanowił sprawdzić aparat i rzeczywiście słychać szum.Poprosiłem kierownika,że chciałbym wymienić ten aparat na aparat innego producenta.Niestety otrzymałem odpowiedź odmowną,w której kierownik poinformował mnie,że nie ma takiej możliwości bo produkt był w serwisie(nie wiem o co mu chodziło,przecież przy składaniu reklamacji poinformowano mnie,że aparat musi zostać wysłany do serwisu) i zaproponował mi raz jeszcze wysłanie aparatu do serwisu,na co się nie zgodziłem,bo zapewne serwis wyda opinię,że produkt jest sprawny(nie ma szumu przy odtwarzaniu wideo nagranego aparatem,serwis wykona test porównawczy z innym aparatem z tej samej serii),a ja niestety mam niezbyt miłe doświadczenie z serwisem po wysłaniu w ramach gwarancji sprzętu(był to sprzęt komputerowy-podzespół komputerowy). Ponownie poprosiłem kierownika o wyminę aparatu na aparat innego producenta i ty razem zaznaczyłem,że z dopłatą z mojej strony,ale znów otrzymałem odpowiedź odmowną,że nie ma takiej możliwości,bo produkt był w serwisie.Zapytałem czy możliwy byłby zakup nowego aparatu w formie cena aparatu reklamowanego plus dopłata z mojej strony.Znów kierownik udzielił mi odmownej odpowiedzi.Postanowiłem nadal nie odbierać reklamowanego aparatu i próbować wymiany na aparat innego producenta(chciałem też zostawić aparat,ale jak się później w domu wczytałem w zgłoszenie reklamacyjne została by mi naliczona kwota kary za przechowywanie nieodebranego aparatu),nic to nie dało.Odebrałem aparat,a cała reklamacja zakończyła się podpisaniem protokołu odbioru,gdzie podczas podpisywania protokołu kierownik poinformował mnie(jeśli dobrze usłyszałem),że to jest normalne w tym aparacie ponieważ ma on mikrofon mono(mam stary uszkodzony aparat z mikrofonem mono i w nim po nagraniu wideo przy odtwarzaniu w aparacie i na komputerze nie ma szumu). Po odebraniu aparatu opuściłem sklep i wróciłem do domu(jestem spoza miasta w którym jest jeden ze sklepów RTV Euro AGD gdzie składałem reklamację). W domu postanowiłem sprawdzić dobrze aparat i niestety po nagraniu nim filmu wideo na kartę pamięci i do pamięci aparatu ewidentnie słychać głośny szum przy odtwarzaniu tym razem na komputerze.Dodam,że odnośnie zakończenia procesu reklamacji w sklepie nie poinformowano mnie nawet czy reklamacja została uznana czy też odrzucona,jedynie przekazałem zgłoszenie reklamacji i wydano mi produkt oraz przedstawiono opinię serwisu odnośnie aparatu,a wymiana reklamowanego aparatu na aparat innego producenta nie była możliwa.
Nie wiem czy dobrze zrobiłem,bo napisałem do Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta dokładnie opisując całą sytuację pisząc,że zależy mi na wymianie reklamowanego aparatu na aparat innego producenta z dopłatą z mojej strony bo posiadany aparat,który odebrałem po reklamacji 19.02.2017 mi nie odpowiada,a do serwisu go nie oddam(jak pisałem mam złe doświadczenie z serwisem).
Czy dobrze zrobiłem pisząc do Rzecznika Praw Konsumenta,opisując dokładnie całą sprawę i jest mi wstanie pomóc,tak by doprowadzić w sklepie do wymiany reklamowanego aparatu na aparat innego producenta z dopłatą z mojej strony?

Ostatnia edycja:
Przeczytaj bardzo pomocne rady od:
Mirr
Stały bywalec

Mirr na Forum Prawnym

Może ktoś inny odpowie na pytanie zadane w #10 poście tego tematu bo bardzo mi na tym zależy.

lukcio34 napisał:
doprowadzić w sklepie do wymiany reklamowanego aparatu na aparat innego producenta z dopłatą z mojej strony?

loco1 napisał:
Prosić zawsze możesz.

podsumowując :

wymiana jest wyłącznie dobrą wolą sprzedawcy ( a jak sam napisałeś tej nie ma )

możesz uzyskać pozytywną dla siebie opinię biegłego o wadzie aparatu i udać się z nią do sprzedawcy z ponowną reklamacją .... ale i tu nie ma pewności że sprzedawca ją uzna i wymieni aparat

To co zrobic bo mam zamiar pisac do rzecznika praw konsumenta dokladnie opisując sytuacje ale może warto sprobować i zobaczyc co mi poradzi rzecznik praw konsumenta :)

kirman napisał:
akurat nie , ale każdy ma prawo do swojego zdania ...

Jasne.
Wyjaśnij nam w takim razie to twierdzenie o którym piszesz w #13:

kirman napisał:
możesz uzyskać pozytywną dla siebie opinię biegłego

Bo ja dalej twierdze, że to bzdura.

arturoooo napisał:
Bo ja dalej twierdze,
ja tez wyrwę z kontekstu kilka słów i mogę stwierdzić to co napisałeś ...

ad rem :
w #13 napisałem:

kirman napisał:
możesz uzyskać pozytywną dla siebie opinię biegłego o wadzie aparatu i udać się z nią do sprzedawcy z ponowną reklamacją

a nie "na pewno uzyskasz" ....

stwierdziłem tylko innymi słowami, iż nie ma sensu iść ponownie z reklamacją dla zasady pójdę , tupnę nogą a oni ( ci źli) się ugną i mi wymienią ...

tak naprawdę to również nie ma żadnej pewności, że pomoc rzecznika FK cokolwiek zmieni ,sprzedawca mając opinię serwisu może poinformować klienta ,że "aparat nie odbiega od norm producenta , a zatem jest sprawny , zostało wykonane porównanie z innym egzemplarzem tego modelu , który zachowuje się identycznie, a sprawnego aparatu nie ma powodu wymieniać ... "

Widzę, że masz problem czytania ze zrozumieniem...więc...będę bardziej precyzyjny:

kirman napisał:
opinię biegłego

opinii biegłego nie dostanie wiec dlaczego piszesz bzdury?

Powrót