Reklamacja zamówienie internetowe

• Autor wątku Autor wątku taczer22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taczer22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Czy kupujący ma prawo do złożenia reklamacji, gdy otrzymał towar niezgodny z zamówieniem ( w tym przypadku zamiast karmy dla kota otrzymał dla psa), ale worek karmy został już otwarty i z 6kg zawartość karmy w worku wynosi ok. 4kg? Czy kupujący ma prawny obowiązek zwrócić pełnowartościowy towar?
I jak się ma do tego obowiązek sprawdzenia zgodności produktu przy odbiorze paczki od kuriera?

Na paczce z karmą nie ma opisu dla kogo przeznaczona ? No i czemu reklamacja po spożyciu 2 kg ?

No właśnie jest, odróżnienie dla psa i kota, oba opakowania szatą graficzną są do siebie zbliżone( ale na każdym worku jest napisane dla jakiego zwierzaka karma). Również mam wątpliwość dlaczego klient chce wymiany na karmę dla kota dopiero po 12 dniach od otrzymania towaru i po ubyciu w worku 2kg tej karmy.

Okej, błąd mojego pracownika że wysłał zły towar, ale to chyba nie jest podstawą do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji pomimo ubytku karmy w worku?
Drugą sprawą jest to że nawet po otwarciu worka, widać różnicę w wielkości granulatu (tutaj są 2x większe), więc kot pewnie by nawet tej karmy nie ruszył :).

Uważam że towar powinienem otrzymać pełnowartościowy. Tutaj takiej możliwości nie ma.

Czy ktoś jest w stanie udzielić mi odpowiedzi?

To są jakieś oryginalne, zamknięte opakowania producenta, czy sami w nie pakujecie odważaną ilość?
Pokaż zgłoszenie reklamacyjne.

"Sklep nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, gdy kupujący o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć.
Reklamacji nie podlegają:
naturalne zużywanie się produktu
uszkodzenia mechaniczne
wady jawne widoczne w momencie otrzymania paczki, a nie zgłoszone natychmiast po ich stwierdzeniu
odbarwienia
przemoczenia"

Czy takie coś ma w tym przypadku zastosowanie?

3.2.6. Kiedy prawo do odstąpienia od umowy nie przysługuje
W przypadku zawierania umów na odległość czy poza lokalem przedsiębiorstwa nie
zawsze będziesz na uprzywilejowanej pozycji. W niektórych sytuacjach nie przysługuje
bowiem prawo do odstąpienia od umowy w terminie 14 dni.
Są to umowy:
[..]
■ w których towaru dostarczanego w zapieczętowanym opakowaniu nie można
zwrócić po otwarciu ze względu na ochronę zdrowia lub z przyczyn higienicznych,
jeżeli opakowanie zostało otwarte przez klienta po dostarczeniu np. zamówienie
w e-sklepie i otwarcie opakowania soczewek kontaktowych;
[...]

i jeszcze coś takiego znalazłem?

Ostatnia edycja:
Powrót