Reklamacja zepsutego produktu po 45 dniach od nabycia.

• Autor wątku Autor wątku ajgorr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ajgorr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Szanowni Państwo,
chciałbym prosić Państwa o poradę w następującej sprawie:

15. września 2016 zakupiłem w pewnym sklepie elektronicznym kierownicę do komputera o wartości około 1500zł. 30. października kierownica uległa awarii. W porównaniu dużą kwotą jaką zapłaciłem za powyższy produkt, oraz faktycznym czasem użytkowania kierownicy (5 godzin?) zdecydowałem się na postępowanie drogą reklamacji - poprosiłem o wymianę produktu na nowy. W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź - sprzedawca stwierdził że wymiana jest niemożliwa - w porównaniu z drugim możliwym sposobem doprowadzenia towaru do zgodności z umową (nieodpłatna naprawa), bo wymagałaby nadmiernych kosztów.

Wydaje mi się że dość oczywistym jest to, że po zakupie tego typu produktu za taką kwotę (chociaż zdaję sobie sprawę, że na dobrą sprawę wartość nie ma znaczenia) nie chcę mieć sprzętu który musiał być od nowości naprawiany. Czy w takim razie mam jeszcze jakąś inną furtkę by otrzymać nowy produkt lub odzyskać pieniądze?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie,
ajgorr.

Ostatnia edycja:
Nie. Sprzedawca skorzystał z formy naprawy bo jest tańsza aniżeli wymiana na nowy. Ma do tego prawo. Jeżeli okazałoby sie ze naprawa jest nie mozliwa to wtedy wymieni towar na nowy lub zwróci pieniądze

Dzięki za odpowiedź. Co w takim razie z kwestią "istotności" wady, bo o ile mi wiadomo jedynie w tym przypadku sprzedający może odmówić wymiany lub zwrotu kosztów? W moim mniemaniu wada jest istotna ponieważ uniemożliwiała mi użytkowanie produktu (jeden z przycisków zaczął zachowywać się tak jakby był nieustannie wciskany aktywując różne opcje w grze, jednocześnie zupełnie uniemożliwiając zabawę), czy istnieje zatem jakiś sposób na określenie tego czy wada jest "istotna czy nieistotna"? Czy muszę w takim razie zażądać od sprzedającego udowodnienia "nieistotności" wady produktu?

I drugie pytanie - oddałem produkt na reklamację bezpośrednio w sklepie, uzyskałem też informację że po zakończeniu procesu produkt będę musiał osobiście odebrać w sklepie. Czy w przypadku gdybym zdecydował się na naprawę mogę żądać dostarczenia naprawionego towaru na mój adres?

Ostatnia edycja:
Ty masz prawo zgłosić reklamacje z powodu wady towaru wraz z sugestia sposobu rozwiazania.

On ma określone mozliwosci rozwiązania sprawy. Wybrał inna, zgodna z prawem formę.
Sprzęt naprawiony ma działać tak samo jak nowy, wiec wymiana nie ma tu znaczenia. Ma działać i juz :)

Żądać możesz.

Powrót