Reklamacja zmechaconej bluzy.

• Autor wątku Autor wątku Jash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jash

Jash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry,
na początku kwietnia kupiłem bluzę. Zaraz po tym jak do mnie dojechała, przeprałem ją, bo zawsze tak robię przed pierwszym użyciem. Na metce była temperatura 40 stopni, ale, że to pierwsze, krótkie pranie, ustawiłem na 30 stopni.
Z pralki bluzę wyjąłem całą zmechaconą zarówno od środka, jak i na zewnątrz.
Wydało mi się to dziwne, bo mam dokładnie taką samą bluzę sprzed 2,5 roku gdzie materiał jest w stanie idealnym.
Wysłałem ją więc do reklamacji, bo uznałem, że materiał jest wadliwy. Reklamacja została odrzucona, bo wady nie stwierdzono, bluza nie ma ona błędów konstrukcyjnych i materiałowych. Na końcu jest takie zdanie, cyt: "za towar użytkowany sprzedawca odpowiedzialny jest za wady, które istniały w chwili wydania towaru. Na podstawie badania organoleptycznego takich nie stwierdzam. W związku z tym nie ma podstaw do zaakceptowania roszczenia.
Zasadniczo porównując obie bluzy ta stara wygląda jak nowa, a nowa wygląda jak stara szm*ta.
W sieci znalazłem takie zdanie "Jeśli zmechacenie pojawiło się po pierwszym praniu zgodnym z zaleceniami na metce, to najprawdopodobniej przyczyną takiego stanu rzeczy jest słaba jakość materiału. Każde zmechacenie jest uszkodzeniem mechanicznym, ale w takim przypadku podlega ono reklamacji."
Postanowiłem jednak zasięgnąć też zdania w Inspekcji Handlowej. Napisali mi że oczywiście mogą pomóc, ale taki peeling który powstał jest wadę nieistotną i że raczej nic z tego nie będzie.
Proszę o poradę w sprawie, dziękuję.

Możesz reklamować ponownie z opinią rzeczoznawcy o wadzie materiału i żądaniem zwrotu za rzeczoznawcę + wymiana bluzy.

Powrót