Reklamacja

• Autor wątku Autor wątku Monsieur Zaccone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monsieur Zaccone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry. Blisko miesiąc temu, bo 15 grudnia 2020 roku, dokonałem reklamacji swej stacji multimedialnej (radio z systemem android) z powodu usterki ekranu.

Od tamtej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi od serwisu, który zajmuje się tego typu urządzeniami.

Kontaktowałem się mailowo z BOK tegoż sklepu i obiecali, że odpowiedź nadejdzie 11.01., jednakże nic takiego nie miało miejsca.

Sugerując się literą prawa, reklamacja została uznana z powodu braku odpowiedzi w ciągu 14 dni, jednakże w weekend zwróciłem uwagę, iż w swej reklamacji zupełnie zapomniałem o podaniu formy rekompensaty. Moja wina. Składałem w przeszłości reklamacje i uwzględniałem tę kwestię.

Czy złożona przeze mnie reklamacja musi być koniecznie rozpatrzona?

Jeśli nie, to co sugerują Państwo aktualnie począć w tej sprawie?

Pozdrawiam.

Po pierwsze rękojmia u sprzedawcy czy gwarancja u gwaranta (sprzedawcy bądź podmiotu zewnętrznego znanego często jako "serwis")? Po drugie czy zakup prywatny czy na firmę?

Nie prowadzę działalności, tak więc absolutnie zakup prywatny.

Wszystko wskazuje, iż to jest rękojmia.
Nie otrzymałem żadnej karty gwarancyjnej producenta, żadnej faktury. Wyłącznie sprzedawca jest zobowiązany do naprawy usterki.
Sprzedawca posiada serwis jako jeden z działów tej firmy.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

"Dzień dobry. Składam oficjalną reklamację dotyczącą sprzętu, który u Państwa nabyłem. W radiu od kilku tygodni szwankuje ekran dotykowy. Istnieje martwy pasek, który nie reaguje na dotyk oraz komendy."

Następnie przedstawiłem swoje dane oraz dowody usterki.

Znalazł się również dopisek z mej strony: liczę na satysfakcjonujące rozwiązanie tej kwestii.

To w takim razie art. 7a Ustawy o prawach konsumenta - 30 dni od dnia jej otrzymania na odpowiedź. Art. 561[5] nie zastosujemy, gdyż nie zażądałeś naprawy, wymiany ani obniżenia ceny.

Jeśli w tym przypadku obowiązuje termin 30 dni na odpowiedź, to jeszcze w tym tygodniu zostanie on przekroczony.

Jakie powinienem podjąć działania?

Oczywiście mając na uwadzę, iż kontakt ze sprzedawcą jest poniżej krytyki, co w niedalekiej przyszłości może skutkować tym, że będę interpretował brak jakiejkolwiek odpowiedzi próbą przywłaszczenia.

Najpierw zaczekać na odpowiedź. Jeśli nie nadejdzie to trzeba będzie skontaktować się ze sprzedawcą co postanowił. Jeśli nie padnie żadna konkretna deklaracja to wtedy można rozważyć wezwanie sprzedawcy do działania w celu usunięcia usterki bez nadmiernych niedogodności dla kupującego albo skorzystać z pomocy Rzecznika Praw Konsumentów.

Witam ponownie. Dziękuję za dotychczasową pomoc.

Odpowiedź nadal nie nadeszła.

Mam pewną wątpliwość. Dotyczy ona dat.

Jeśli pismo reklamacyjne wysłałem 15 grudnia, radio do sprzedawcy dotarło 16 grudnia, to najlepiej na artykuł 7a powołać się w piśmie do sprzedawcy w najbliższy poniedziałek?

Jeśli pismo reklamacyjne wysłałem 15 grudnia, radio do sprzedawcy dotarło 16 grudnia, to najlepiej na artykuł 7a powołać się w piśmie do sprzedawcy w najbliższy poniedziałek?
Reklamacja jest złożona z chwilą, gdy sprzedawca mógł zapoznać się z jej treścią. Zatem nie należy liczyć od daty nadania, a od następnego dnia od dotarcia pisma do sprzedawcy.

Powrót