Reklamacja -

• Autor wątku Autor wątku Ghoustaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghoustaaa

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Witam. Dnia 2 lutego 2020 roku oddałem towar, który był wadliwy (listwa przeciwprzepięciowa). Zażądałem zwrotu pieniędzy. Moje pytanie:
Czy sklep może "przeciągać" sprawę ze względu na pandemię koronawirusa lub czy może nie uwzględnić reklamacji ?

2021. Mój błąd.

Dzisiaj mija 14 dzień od złożenia reklamacji (złożenie reklamacji - 2.01., dzisiaj jest 16.01). Zadzwoniłem do Działu Reklamacyjnego.
Pracownik powiedział, że nic nie wiedzą na temat reklamacji, oraz nie wiedzą, jaki jest postęp reklamacji. Pracownik sklepu stwierdził, że sklep ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji od momentu przyjęcia towaru. Czyli rozumiem, że po 14 dniach jeżeli nie dostałem żadnej informacji, to znaczy, że ją zaakceptował?

Czyli rozumiem, że po 14 dniach jeżeli nie dostałem żadnej informacji, to znaczy, że ją zaakceptował?
W przypadku żądania odstąpienia od umowy (zwanego przez Ciebie "zwrotem pieniędzy") nie. Jeśli jesteś konsumentem w rozumieniu kc - mają 30 dni od dnia jej otrzymania.

Konsumentem w rozumieniu kc .

Nie każdy jest prawnikiem, więc proszę napisać w taki sposób, żeby przeciętny człowiek zrozumiał. Czym jest "konsument w rozumieniu kc?"

Kodeks cywilny, hasło - konsument. Tam znajdziesz prawną definicję, jest napisana po polsku nawet dla przeciętnych. :ok:

OK, sprawa już została rozwiązana. Dziękuję za pomoc.

Powrót