Reklamacja

• Autor wątku Autor wątku onifer2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onifer2

Użytkownik
Odpowiedzi
198
Dnia 26.05.2021 złożyłem reklamację z tytułu rękojmi sprzętu lodówki (nie chce się wyłączać chodzi po kilkanaście godzin). W tym samym dniu dosłałem mailem tabliczkę znamiomową- foto na prośbę sprzedawcy.

9.06 upływa termin odpowiedzi na reklamację.

Dzisiaj 7.06 otrzymałem od sprzedawcy maila, że przedmiot reklamacji został zgłoszony do właściwego serwisu celem naprawy lub uzyskania ekspertyzy, która potwierdzi konieczność wymiany.

Czy taka odpowiedź przerywa bieg terminu reklamacji wg art 561 KC, czy muszą dalej w terminie do 9.06 rozpatrzyć pozytywnie lub odrzucić reklamację?

Co jeśli do 10.06 nie będzie kontaktu ze strony serwisu?

Moim zdaniem jest to uznanie reklamacji.

Czyż nie powinno być napisane wprost, reklamacja rozpatrzona pozytywnie lub negatywnie?

Nie musi. Wystarczy, że z oświadczenia wynika wola sprzedawcy w sposób dostatecznie jasny.

Dzisiaj otrzymałem maila, że " na podstawie przeprowadzonych przez autoryzowany serwis producenta oględzin towaru, Pana reklamacja została uznana.
Towar zostanie naprawiony."

Najlepsze jest to, że nikt nie był na żadnych oględzinach lodówki w domu. Nie napisali czy gość przyjdzie do domu, czy mam dostarczyć lodówkę do sklepu?

Masakra z tym Neonetem.

W jakim czasie od uznania reklamacji sprzedawca powinien naprawić sprzęt?
Dziś mija 14 dzień, uznali reklamację, ale poza ogólnikowym, że serwis się skontaktuje, ie ma żadnych bliższych danych, kiedy, za tydzień, miesiąc, dwa?

Jak ich ponaglić?

W jakim czasie od uznania reklamacji sprzedawca powinien naprawić sprzęt?
Przepisy tego nie określają wprost, ale powinno to nastąpić bez zbędnej zwłoki. To znaczy, że jak typowa naprawa takiej lodówki zajmuje im na przykład dwa tygodnie od chwili uznania reklamacji to tyle czasu im należy dać. Najlepiej zasięgnij informacji u źródła czyli sprzedawcy.

Sprzedawca zapytania mailowe ignoruje, a dzwoniąc telefonicznie słyszę ciągle to samo. Sprawa zgłoszona do serwisu i czekać na kontakt, a kontaktu z serwisu brak.

To zapytaj jakiś serwis obsługujący urządzenia tego producenta i na tym bazuj.

Sprawa ciągnie się już ponad 3 tygodnie.
Jak pisałem wcześniej, Neonet uznał reklamację i zlecił serwisowi wystawienie ekspertyzy, w której serwis wyda opinię czy sprzęt będzie naprawiony czy wyda zalecenie wymiany sprzętu.

Mam ekspertyzę serwisu o braku możliwości naprawy sprzętu (lodówka), stanowiącą podstawę do wymiany sprzętu na nowy, wolny od wad drogą handlową.

Pomimo przesłania ekspertyzy sprzedawcy, brak reakcji z jego strony.

Co mogę dalej zrobić z tą sprawą? Zgłosiłem sprawę do Rzecznika Konsumeta. Coś jeszcze?

Wezwanie sprzedawcy do dokonania wymiany w ramach reklamacji.

Przecież pisałem, że sprzedawca ignoruje maile, telefonicznie nie da się połączyć z nikim decyzyjnym, a ekspertyzę serwisu mają głęboko gdzieś (chyba liczyli ze serwis będzie naprawiał, a teraz zrobił się problem).

Listem poleconym, za poręczeniem odbioru. Z zastrzeżeniem, że po upływie terminu w wezwaniu, określonego na wymianę, sprawa może zostać skierowana do sądu, bo i tak ostatecznością będzie pozew.

Powrót