S
Seamair
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam, decyduję się na założenie nowego tematu ponieważ pomimo przeszukania forum nie znalazłem wątku dotyczącego problemu takiego jak mój. Będę wdzięczny za wszelakie porady bardziej doświadczonych użytkowników. A więc aby nie rozwlekać niepotrzebnie historii: zakupiłem w sklepie internetowym E**E***A** (nie chcę podawać pełnej nazwy, każdy może się domyśleć) zmywarkę w maju 2020 roku, do końca 2 letniego okresu gwarancji pozostały jeszcze 4 miesiące. Zmywarka była już 3 razy naprawiana: zepsuta płyta główna, zepsuty wyświetlacz, zepsuta pompa. Teraz wystąpiła kolejna awaria - wyciek wody spod zmywarki. W tym momencie przechodzę do istoty pytania. Za każdym razem składałem w sklepie reklamację, którą sklep przekazywał do serwisu producenta. Były to trzy reklamacje z tytułu gwarancji, co uznałem (po zapoznaniu się z wątkami na forum) jako mój błąd, gdyż lepiej było składać reklamację z tytułu rękojmi. Można wówczas przy kolejnym wystąpieniu awarii żądać zwrotu środków. Złożyłem kolejną reklamację, tym razem z tytułu rękojmi, żądając zwrotu środków i nie wyraziłem zgody na wymianę oraz naprawę zmywarki. Mimo to dostałem jedynie informację, że sprawa została przekazana do serwisu producenta (kolejny raz). Jako, że jest to pierwsza reklamacja towaru z tytułu rękojmi sklep może nie zgodzić się na zwrot środków za towar i zaproponować kolejną naprawę zmywarki. Czy mam szanse wykazać, że sprzęt jest wadliwy i skutecznie żądać zwrotu pieniędzy, powołując się na poprzednie awarie chociaż reklamacje w sklepie składane były z tytułu gwarancji, a nie rękojmi? Po rozmowie z infolinią dowiedziałem się jedynie, że odstąpić od umowy można jedynie w okresie 14 dni pry zakupie przez internet i że sprawa została skierowana do serwisu, więc nic konstruktywnego z tej rozmowy nie wynika, zażądałem jedynie odpowiedzi na złożone przeze mnie pismo o odstąpieniu od umowy z tytułu rękojmi z powodu wady produktu. Gdyby ktoś z Państwa miał pomysł jak podejść do tej sprawy, bardzo proszę o odpisanie na mojego posta. Serdecznie pozdrawiam!
Ostatnia edycja: