Reklamacje na podstawie gwarancji a zwrot środków

• Autor wątku Autor wątku Seamair
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seamair

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, decyduję się na założenie nowego tematu ponieważ pomimo przeszukania forum nie znalazłem wątku dotyczącego problemu takiego jak mój. Będę wdzięczny za wszelakie porady bardziej doświadczonych użytkowników. A więc aby nie rozwlekać niepotrzebnie historii: zakupiłem w sklepie internetowym E**E***A** (nie chcę podawać pełnej nazwy, każdy może się domyśleć) zmywarkę w maju 2020 roku, do końca 2 letniego okresu gwarancji pozostały jeszcze 4 miesiące. Zmywarka była już 3 razy naprawiana: zepsuta płyta główna, zepsuty wyświetlacz, zepsuta pompa. Teraz wystąpiła kolejna awaria - wyciek wody spod zmywarki. W tym momencie przechodzę do istoty pytania. Za każdym razem składałem w sklepie reklamację, którą sklep przekazywał do serwisu producenta. Były to trzy reklamacje z tytułu gwarancji, co uznałem (po zapoznaniu się z wątkami na forum) jako mój błąd, gdyż lepiej było składać reklamację z tytułu rękojmi. Można wówczas przy kolejnym wystąpieniu awarii żądać zwrotu środków. Złożyłem kolejną reklamację, tym razem z tytułu rękojmi, żądając zwrotu środków i nie wyraziłem zgody na wymianę oraz naprawę zmywarki. Mimo to dostałem jedynie informację, że sprawa została przekazana do serwisu producenta (kolejny raz). Jako, że jest to pierwsza reklamacja towaru z tytułu rękojmi sklep może nie zgodzić się na zwrot środków za towar i zaproponować kolejną naprawę zmywarki. Czy mam szanse wykazać, że sprzęt jest wadliwy i skutecznie żądać zwrotu pieniędzy, powołując się na poprzednie awarie chociaż reklamacje w sklepie składane były z tytułu gwarancji, a nie rękojmi? Po rozmowie z infolinią dowiedziałem się jedynie, że odstąpić od umowy można jedynie w okresie 14 dni pry zakupie przez internet i że sprawa została skierowana do serwisu, więc nic konstruktywnego z tej rozmowy nie wynika, zażądałem jedynie odpowiedzi na złożone przeze mnie pismo o odstąpieniu od umowy z tytułu rękojmi z powodu wady produktu. Gdyby ktoś z Państwa miał pomysł jak podejść do tej sprawy, bardzo proszę o odpisanie na mojego posta. Serdecznie pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Czytałeś uważnie art. 560 kc, na który się powołujesz?

Art. 560.
§ 1.
Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.

Złożyłem więc oświadczenie o odstąpieniu od umowy, gdyż rzecz posiada wadę (pomimo kilku napraw zmywarka wciąż się psuje). Jednocześnie rzecz była naprawiana już trzykrotnie.

§ 2.
Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.

Rozumiem więc, że mogę żądać wymiany rzeczy na nową lub usunięcia wady (jeśli jest to możliwe i nie wymaga nadmiernych kosztów) i ma to odniesienie do pierwszej reklamacji sprzętu u sprzedawcy, natomiast przy czwartej reklamacji i bezskutecznych naprawach można żądać zwrotu środków za zakupiony przedmiot zgodnie z § 1
§ 3.
Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.
§ 4.
Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.

Czy więc przy czwartej reklamacji sprzętu w sklepie mogę skutecznie żądać zwrotu pieniędzy za zakupioną zmywarkę i odbioru niesprawnej zmywarki przez sprzedawcę? Co tak naprawdę kryję się pod definicją towar wadliwy? Czy musi być to za każdym razem awaria tego samego elementu np. silnika? Czy awarię wyświetlacza, płyty głównej, silnika itd. sprzedawca może interpretować jako awarie nie mające ze sobą nic wspólnego i przez to nie uznać produktu za wadliwy? Posiadacze innych egzemplarzy tego modelu zmywarki nie napotykają takich problemów technicznych.
Za każdym razem, zgłaszając w sklepie awarię sprzętu zaznaczałem w formularzu zgłoszeniowym "rodzaj reklamacji - gwarancja producenta" czy to na chwile obecna pozbawia mnie możliwości odzyskania pieniędzy za niesprawny i ciągle psujący się sprzęt? Oczywiście, że wolałbym cieszyć się działającą (nie tanią zresztą) zmywarką przez lata.
Dlatego też zadałem pytanie na forum, do ludzi o podobnych doświadczeniach z kilkukrotnie reklamowanym sprzętem i wiedza prawną co ich zdaniem najlepiej zrobić w tej sytuacji, gdyż niemal pewne jest że kolejna naprawa rozwiąże problem tylko chwilowo.

Pozdrawiam i dziękuję za dobrnięcie do końca tego długiego wpisu.

Jednocześnie rzecz była naprawiana już trzykrotnie.
Zwróć uwagę na zwrot [...]wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę[...]

Czy więc przy czwartej reklamacji sprzętu w sklepie mogę skutecznie żądać zwrotu pieniędzy za zakupioną zmywarkę i odbioru niesprawnej zmywarki przez sprzedawcę?
Tak.

Co tak naprawdę kryję się pod definicją towar wadliwy?
556[1] kc

Czy musi być to za każdym razem awaria tego samego elementu np. silnika?
Nie, ale musi być istotna tzn., że rzecz przestanie spełniać swoje funkcje zgodnie z umową i właściwościami.

Czy awarię wyświetlacza, płyty głównej, silnika itd. sprzedawca może interpretować jako awarie nie mające ze sobą nic wspólnego i przez to nie uznać produktu za wadliwy?
Nie. Każda nadal sprawia, że zmywarka nie spełnia swojej funkcji zmywania, nieprawdaż? Przecież nie kierujesz reklamacji pt. "nie działa płyta główna", tylko "nie działa zmyraka", tak?

Ostatnia edycja:
Powrót