reklamacje, zwroty, wymiany towarów

• Autor wątku Autor wątku ola3541
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ola3541

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Zakupiłam kartę pamięci do telefonu, która była wadliwa, zgłosiłam to sprzedawcy, który wymienił ją na nową. Jednak tej nowej karty nie czyta mój telefon, w innych telefonach działa. Czy mogę zwrócić kartę sprzedawcy i żądać zwrotu gotówki? Zakupu dokonałam kilka dni temu.

Jeśli karta nie działa w Twoim telefonie, a w innych działa, to znaczy, że nie jest wadliwa.

Karta nie jest wadliwa jednak przez to, że nie czyta jej mój telefon nie spełnia ona swojej funkcji. Czy w takim przypadku zwrot jest możliwy?

Czy sprzedawca jest przedsiębiorcą?

Ostatnia edycja:
Zakupu dokonalam w sklepie stacjonarnym. Po wymianie dostalam karte z tej samej firmy i tej samej pojemnosci. Od wizyty w sklepie karta nie byla uzywana do wczoraj. Przy probie wgrania plikow okazalo sie ze karty nie czyta zadne urzadzenie (taka sama sytuacja jak z pierwsza karta). Co w takiej sytuacji zrobic jak zglosic reklamacje zeby zostala uznana? Niestety Sprzedawca nie jest chetny do wspolpracy:-\ prosze o pomoc

teraz juz zadne na poczatku nie czytal tylko moj telefon

na 99% mogę powiedzieć, że jest to podróbka. Spróbuj znaleźć w innym sklepie taką samą kartę pamięci i porównać ją, chociażby wizualnie. Jeżeli podróbka to można zauważyć gorszą jakość wykonania.
Najlepiej udać się do sklepu, który widnieje na stronie internetowej producenta jako oficjalny sprzedawca. Albo do punktu serwisowego producenta.

Niestety mieszkam w małej miejscowości mamy tu 2 tego typu sklepy i jeden i drugi tego samego właściciela :(

grzes212225 napisał:
na 99% mogę powiedzieć, że jest to podróbka.

na czym opierasz swoje twierdzenie?

grzes212225 napisał:
Spróbuj znaleźć w innym sklepie taką samą kartę pamięci i porównać ją, chociażby wizualnie. Jeżeli podróbka to można zauważyć gorszą jakość wykonania.

Wystarczy znaleźć w necie zdjęcia dobrej jakości.

Autorka tematu nawet się nie wysiliła aby napisać co to za karta, jakiego producenta itp.
Może jest to mSD HC której to część telefonów nie czyta?
Ciężko było nawet napisać jaki to dokładnie model aparatu.

Można sobie gdybać.

Ostatnia edycja:
to jest karta firmy imro była oryginalnie zapakowana

Proszę spróbować skontaktować się z producentem, na karcie pamięci lub na jej opakowaniu powinien być numer seryjny i po in będzie można ustalić czy produkt jest w ogóle oryginalny.
Proszę też spróbować odczytać tą kartę pamięci w komputerze. Jeżeli będzie to możliwe, proszę wykonać formatowanie karty pamięci i spróbować ponownie użyć ją w telefonie.

Nie da sie jej sformatowac. Sprawdzalam ja w telefonie, laptopie i komputerze. To jest zwykla karta microSD i nie jest to pierwsza jaka mam

arturoooo napisał:
na czym opierasz swoje twierdzenie?

Wystarczy znaleźć w necie zdjęcia dobrej jakości.

Autorka tematu nawet się nie wysiliła aby napisać co to za karta, jakiego producenta itp.
Może jest to mSD HC której to część telefonów nie czyta?
Ciężko było nawet napisać jaki to dokładnie model aparatu.

Można sobie gdybać.

Nie ma znaczenia co to za karta czy telefon. Sprawdzalam karte gdzie tylko mozna i nic ona nie dziala. Moim problemem jest kwestia co napisac w zglaszanej reklamacji bo jak pisalam wczesniej Sprzedawca nie chce wspolpracowac powiedzial ze on wymienil i to juz nie jego problem.

ola3541 napisał:
Nie ma znaczenia co to za karta czy telefon.

Skoro tak twierdzisz... :brawo:

ola3541 napisał:
Moim problemem jest kwestia co napisac w zglaszanej reklamacji bo jak pisalam wczesniej Sprzedawca nie chce wspolpracowac powiedzial ze on wymienil i to juz nie jego problem.

Miejski Rzecznik Konsumentów.

Ostatnia edycja:
Chodzi o to, że karta jest przeznaczona do telefonów, komputerów, laptopów, aparatów itd. Można mieć na niej dokumenty, zdjęcia, muzykę co tylko chcemy. Przy zakupie Sprzedawca widział mój telefon wiedział do czego tej karty potrzebuję, dlatego uważam, że teraz te informację nie są potrzebne.

ola3541 napisał:
...komputerów, laptopów...

Jesteś pewna, że do komputerów i laptopów?. Wątpię. Na chwilę owszem, ale nie do dłuższego użytkowania.

Odpal sobie polską stronę dystrybutora i popatrz do czego stosuje się kartę mSD.

Nawet nie dałaś rady napisać ile GB ma ta karta.

No ale cóż...

1. Napisz jaki masz telefon komórkowy, to znaczy model i marka telefonu.
2. Napisz ile GB pamięci ma ta karta oraz jaka to karta? MSM ? SD ? magnetyczna?

grzes212225 napisał:
1. Napisz jaki masz telefon komórkowy, to znaczy model i marka telefonu.
2. Napisz ile GB pamięci ma ta karta oraz jaka to karta? MSM ? SD ? magnetyczna?

To jest forum prawne a nie forum poświęcone gsm.

Powrót