Reklamowanie się na innej stronie bez zgody.

• Autor wątku Autor wątku zainteresowany1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zainteresowany1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.mam paytanie.Czy prawo pozwala na rosyłanie zdiec reklamowych na portalach spłecznościowych bez zgody właściciela portalu.Jesli nie to jaka odpowiedzialnośc grozi jesli relama jest umieszczana bez zgody własciciela?

Ostatnia edycja:
Witaj,

jeśli tego typu działalności nie zabrania regulamin danego forum, który to użytkownik akceptuje przy rejestracji do portalu, to można. Ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną z 2002 roku reguluje jedynie kwestie spamu.

Chris, ale przecież rozsyłanie zdjęć reklamowych do (jak się domyślam) przypadkowych użytkowników portalu społecznościowego, jest właśnie spamem, czyli niezamówioną informacją handlową, której rozsyłanie bez zgody odbiorcy jest zakazane. Nawet jeżeli regulamin forum tego nie zabrania, działanie takie jest co najmniej ryzykowne (czyn nieuczciwej konkurencji, niedozwolona praktyka rynkowa...). Moim skromnym zdaniem, bez zgody czy za zgodą właściciela portalu, rozsyłanie takich zdjęć jest niedozwolone bez uzyskania indywidualnej zgody danego odbiorcy.

@ lenovo: hm, ogólnie masz rację. Ja miałem tu na myśli kwestie regulaminowe forum, bo nie było sprecyzowane, czy rozsyłanie zdjęć było za zgodą czy bez adresatów. Dlatego dałem uwagę o spamie. Założyłem, że rozsyłał by za zgodą, to wtedy działałby tylko regulamin. Ale, faktycznie, napisałem to jakoś zawijaście i niezbyt jasno... :D

Powrót