Reklamowanie towaru po jego gwarancji

• Autor wątku Autor wątku Artur54321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur54321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Zakupilem wanne z hydromasażem jakies 3 lata temu. W miedzy czasie zaczęła się ona psuć (dokladnie wąż od baterii przestal sie wyciagac) i wezwalem serwisanta w ramach gwarancji. Stwierdził on, że bateria została źle zamontowana i wina lezy po mojej stronie. Moj tata, ktory robil remont mieszkania pol roku pozniej (gdy wrocil z zagranicy) oświecil mnie ze baterie montowala firma ktora sprzedala mi wanne. Zwrocilem sie wiec z ta informacja co firmy, ale oni twierdza ze nic sie nie da zrobic bo jest po gwarancji. Czy aby na pewno?

1) czy kupiłeś jako osoba fizyczna
2) czy zgłoszenia z tytułu gwarancji dokonałeś przed upływem 2 lat od zakupu?
3) Czy nie minął jeszcze rok od zauważenia wady?

Jeżeli wszystkie odpowiedzi są twierdzące, to nadal możesz skorzystać z rekojmi. Co do gwarancji to wszystkiego szukaj w warunkach gwarancji.

1- tak jako osoba fizyczna
2- tak pierwsza gwarancja byla w terminie 3- rok od tej gwarancji ?

Zapomnij o gwarancji,bo tajuz prawdopodobnie wygasła. Staram się stwierdzić czy masz prawo reklamować z tytułu rękojmi. Tak więc powtarzam.
1) czy wada o której mówisz wystąpiła przed upływem 2 lat od zakupu
2) czy od zgłoszenia ostatniego z tytułu gwarancji minąl już rok.

Mam jeszcze cos co moze sie okazac wazne. Po tej reklamacji gdzie byl technik i nie naprawil tego weza napisalem email do firmy ze problem wystepuje dalej. Na co oni odpowiedzieli, ze dalsza reklamacja jest niezasadna bo to uszkodzenie mechaniczne. Owszem mechaniczne ale spowodowane zlym umiejscowieniem baterii prysznicowej ktora robila firma. Wszystko bylo by ok gdyby to byla normalna wanna. Wowczas wynieniam waz i po problemie. A tutaj jest droga wanna z hydromasazem gdzie wymiana weza wiaze sie z wyjeciem wanny i usunieciem calego pakietu baterii ...
W wyniku uzytkowania uszkodzil sie ten wąż ale jak kupilem wanne to skad moglem wiedziec ze jest zle zamocowany.Uwazam ze racja jest po mojej stronie..

1- tak, przed uplywem 2 lat
2- niestety minąl. Bylem za graniaca i nie moglem sie tym zajac.

Jest po twojej stronie, ale z racji swojego niedbalstwa przekroczyłeś wszystkie możliwe terminy. Roszczenie z tytułu rękojmi zostało przedawnione, co do gwarancji to przeczytaj sobie jej warunki bo każdy producent ma inną.

Powrót