rękodzieło artystyczne

• Autor wątku Autor wątku yorn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yorn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.jestem właścicielem firmy zajmującej sie wyrobami z drewna zarejestrowanej w Wielkiej Brytanii.Dziś otrzymałem pismo z firmy X z siedzibą w polsce w którym właściciel firmy x poinformował mnie iż jeden z produktów które wykonuje jest jego autorstwa i nakazał mi zaprzestania wykonywania tego produktu moja wersja tego produktu nie jest identyczną kopią firmy x .dodam ze na stronach internetowych typu ebay,allegro można znaleźć dużo podobnych tego typu wyrobów.moja firma została zarejestrowana kilka miesięcy wcześniej niż firma X.Na stronie internetowej firmy X znajduje sie informacja o zastrzeżonych prawach autorskich aczkolwiek nie dostałem żadnego pisma które by potwierdzało ze firma X posiada pełne prawo autorskie prawo do tego wzoru.Firma ta nakazała mi usunięcie wszystkich zdjęć z mojej strony internetowe które zawierają ten produkt strasząc mnie postępowaniem sądowym.Czy moze ktoś doradzić co w takiej sytuacji ??Zaznaczam ze chciałbym odpowiedzieć na list i poprosić firmę x o przedstawienie dokumentu potwierdzającego prawa autorskie.Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam

yorn napisał:
... Na stronie internetowej firmy X znajduje sie informacja o zastrzeżonych prawach autorskich ...
Praw autorskich nie zastrzega się, nabywa się je z mocy ustawy w chwili ustalenia utworu, nie wymagają żadnej rejestracji.

Jak rozumiem Ty nie jesteś autorem, twórcą tylko skopiowałeś jakiś wzór z internetu.

Możesz poprosić o udokumentowanie ich praw autorskich, uwierzyć na słowo lub zignorować i czekać na postępowanie sądowe.

dziekuje za odpowiedz.zastanawia mnie fakt czy jesli robie napisy z drewna i inni ludzie je robią to mogę każdego posądzić za to ze podrabiają moje prace ??

a druga sprawa w jaki sposób bez żadnego zapisu właściciel firmy X udowodni ze to nie ja a on był autorem tej pracy.dokładnie chodzi o ramkę na zdjęcie w specyficznym kształcie ??

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
yorn napisał:
... zastanawia mnie fakt czy jesli robie napisy z drewna i inni ludzie je robią to mogę każdego posądzić za to ze podrabiają moje prace ?? ...
To zależy jakie napisy, czy czcionka jest autorska czy licencyjna itp., itd.. Diabeł tkwi w szczegółach.
yorn napisał:
... w jaki sposób bez żadnego zapisu właściciel firmy X udowodni ze to nie ja a on był autorem tej pracy ...
Szkice, projekty wstępne, zeznania świadków itd..

PS.
Pisz po polsku. Używaj dużej litery, spacji, ...

Powrót