Rękodzieło z logiem znanej firmy

• Autor wątku Autor wątku wojtek899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek899

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, w wolnym czasie zrobiłem sobie stolik kawowy do salonu z drewna, w blacie wyrzeźbiłem logo marki Jack Daniels. Znajomi byli zachwyceni tym rękodziełem i prosili żebym im też wykonał podobny, a nie którzy namawiali do wystawienia na sprzedaż w internecie. Czy mogę wykorzystywać w taki sposób ten znak ?

Możesz o ile uzyskasz odpowiednią zgodę uprawnionego.

Czyli żeby wyfrezować w blacie stolika logo "Jack Daniels" muszę pisać do siedziby jednej z większych firm w Ameryce prośbę o zgodę ?

Nie, nie po to aby wyfrezować ale po to aby mieć zgodę na korzystanie i rozporządzanie przedmiotem oznaczonym tym znakiem towarowym. Brak takiej zgody grozi odpowiedzialnością cywilną i karną.

Więc prawie wszystkie ręcznie robione rzeczy podobnego typu wystawione na sprzedaż na internecie gdzie jest ich całe mnóstwo, podkładki, stoliki, skrzynki robione w stylu Jack Daniels i wykorzystujące to logo są narażone na odpowiedzialność cywilną i karną ? bo wątpię żeby chociaż większa połowa tych rzeczy miała zgodę.

wojtek899 napisał:
... bo wątpię żeby chociaż większa połowa tych rzeczy miała zgodę.
Twoje wątpliwości nie mają żadnego znaczenia, otrzymałeś odpowiedź zgodnie z obowiązującym prawem. Co robią inni i jak uprawnieni korzystają ze swoich praw nie mieści się z ramach tego forum. To czy chcesz działać zgodnie z prawem czy nie zależy wyłącznie od Ciebie lecz w razie sporu nie pisz co masz zrobić jak uprawniony wysunie wobec Ciebie roszczenia lub wniesie wniosek o ściganie.

Ostatnia edycja:
Powrót