Rękojmia 6 lat a uszkodzenie istotnej rzeczy w urządzeniu

• Autor wątku Autor wątku key81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

key81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W tym podkaście https://www.spreaker.com/user/arkadiuszszczudlo/omnibus-i-sklep-internetowy-w-pigulce jest informacja o rękojmie 6 lat, powiedziane jest że rękojmia nie może być korzystniejsza niż gwarancja. Tzn. korzystniejsza na okres gwarancji? Czy np jeżeli gwarancja trwa 2 lata to np zepsucie się jakiejś konkretnej części w danym urządzeniu jest objęte przez 6 lat tylko przez pierwsze 2 lata obowiązuje tylko naprawa sprzętu a przy następnych 4 latach teoretycznie istnieją inne możliwości jak np. wymiana przez sklep?

Gdzie ty tam masz informację o rękojmi 6 lat bo ja nic takiego tam nie znalazłem. Kto wymyśla takie dziwactwa? W Polsce obowiązuje 2 lata. I dlaczego uważasz że rękojmia nie może być korzystniejsza niż gwarancja? Gwarancja może obowiązywać 1 dzień lub wcale. Jest całkowicie dobrowolna oraz producenta w przeciwieństwie do rękojmi.

Ostatnia edycja:
Nie istnieje 6-letni termin rękojmi. Przeczytaj art. 568 k.c.

Niemalże w każdym przypadku ustawowa rękojmia jest korzystniejsza od zapisów gwarancji, o ile nie mówimy o jakimś wyjątkowo niszowym produkcie premium

Pejotwroc napisał:
Gdzie ty tam masz informację o rękojmi 6 lat bo ja nic takiego tam nie znalazłem. Kto wymyśla takie dziwactwa? W Polsce obowiązuje 2 lata. I dlaczego uważasz że rękojmia nie może być korzystniejsza niż gwarancja? Gwarancja może obowiązywać 1 dzień lub wcale. Jest całkowicie dobrowolna oraz producenta w przeciwieństwie do rękojmi.
Racja, trochę się rozpędziłem z tym 6 lat, kliknąłem link z innego artykułu gdzie coś takiego było napisane

"Niezależnie, nowe regulacje nie przewidują żadnego szczególnego terminu na dochodzenie roszczeń wynikających z rękojmi konsumenckiej, co oznacza, że zastosowanie do nich znajdzie ogólny termin przedawnienia wynoszący aż 6 lat od dnia ujawnienia niezgodności. Tym samy, jeżeli niezgodność ujawni się np. na miesiąc przed upływem 2 lat od dnia dostarczenia towaru, kupujący będzie miał od tego momentu dalsze 6 lat na wystąpienie z żądaniem wynikającym z rękojmi konsumenckiej."

i odruchowo napisałem -.-'

A tak dziękuję wszystkim za odpowiedź, czyli jak rozumiem nic się nie zmieniło i dalej jest 2 lata rekojmi, a gwarancja zależna od tego jak ktoś chce

Powrót