Rękojmia a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku domina100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

domina100

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Co jeśli w przypadku skutecznego wniesienia reklamacji z tyt. niezgodności towaru z umową/rękojmia sprzedawca odpowie z tyt. reklamacji z tyt. gwarancji. czy to jest uznanie rękojmi bo robi się z tego pomieszane z poplątanym. Ponadto sprzedawca nie ustosunkował się merytorycznie do stwierdzonych wad czy żądań wymiany lub zwrotu pieniędzy. Nie podał żadnej podstawy prawnej.

Pokaż zgłoszenie reklamacyjne.

Moje pytanie dotyczyło sytuacji w której to sprzedawca odpowiada na reklamację z tyt. gwarancji a wniesiona została reklamacja z tyt. rękojmi. Interesuje mnie od strony prawnej co się dzieje, gdyż nie wiem jak teraz mam się odwołać.

domina100 napisał:
Moje pytanie dotyczyło sytuacji w której to sprzedawca odpowiada na reklamację z tyt. gwarancji
sprzedawca jest gwarantem?

To może inaczej. Do kogo skierowałaś reklamację i na podstawie jakich przepisów (gwarancji, czy rękojmi)?

cedwah napisał:
To może inaczej. Do kogo skierowałaś reklamację i na podstawie jakich przepisów (gwarancji, czy rękojmi)?
Z tyt. rękojmi, i w tym wypadku sprzedawca i producent to ta sama spółka odzieżowa z żądaniem wymiany towaru na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy. Natomiast otrzymałam odpowiedź z tyt. reklamacji gwarancji czyli że gwarancja nie obejmuje złego użytkowania towaru itd. Natomiast w rękojmi był podniesiony zarzut istotnej wady fabrycznej która to ujawniła się w czasie użytkowania.

Być może sprzedawca miał na myśli gwarancję ustawową, czyli rękojmię. Nie wiem.
Co to za wada?

Doszło do rozwarstwienia i przesunięcia ocieplenia. Kurtka nie nadaje się do użytku, nie odpowiada właściwościom cechującym towar tego rodzaju.

Sprzedawca (kierownik sklepu) Reserved nie miał pojęcia o tym że istnieje gwarancja z tyt. rękojmi, poinformowałam go to stwierdził że sprzedawca decyduje o rozpatrzeniu reklamacji z rękojmi lub gwarancji, w ogólnie nie miał pojęcia o czym mówi.

domina100 napisał:
Z tyt. rękojmi (...) z żądaniem wymiany towaru na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy. Natomiast otrzymałam odpowiedź z tyt. reklamacji gwarancji czyli że gwarancja nie obejmuje złego użytkowania towaru itd.
W takim razie, w obliczu braku ustosunkowania się, reklamację uznaje się za uzasadnioną. Zwróć się (najlepiej pisemnie) do sprzedawcy z żądaniem wymiany kurtki i wyznacz mu na to 14 dni.

Zwróciłam się do wymiany towaru na wolny od wad lub zwrotu pieniędzy ale zapomniałam wyznaczyć termin :(

Zwrócił pieniądze spółka LPP.

Powrót