Rękojmia a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku Genesis72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Genesis72

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam
Moja firma przystępuje do przetargu - sprzęt komputerowy
Czy zapis typu
"8. Strony ustalają na zasadach art. 558 Kodeksu cywilnego, że okres odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady jest równy okresowi gwarancji."

jest zgodny z prawem ?

chcemy np serwer kupić - gwarancja 5 lat (czyli rękojmia by była też 5 lat)

Z tego co czytałem, rękojmia jest na okres 2 lat, nieruchomości 5 lat
Czy można rękojmie przedłużyć, na jakich zasadach?

Oczywiście, że można. Wystarczy przeczytać ten przepis art. 558 k.c., który przywołałeś. Zasady rękojmi masz w przepisach art. 556 i n. k.c.

§ 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jeżeli kupującym jest konsument, ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w przypadkach określonych w przepisach szczególnych.

Ale co oznacza termin:"dopuszczalne tylko w przypadkach określonych w przepisach szczególnych"
i czy te "przepisach szczególnych" są opisane w 556 kc?

A organizator przetargu (kupujący) to konsument? Nie sądzę, więc to zdanie z tego przepisu nie będzie miało w tym przypadku zastosowania.

Czyli ten paragraf
8. Strony ustalają na zasadach art. 558 Kodeksu cywilnego, że okres odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady jest równy okresowi gwarancji

nie będzie miał tu zastostosowania?

Rozumiem, że tak to mam rozumieć

Czyli ten paragraf
8. Strony ustalają na zasadach art. 558 Kodeksu cywilnego, że okres odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady jest równy okresowi gwarancji

nie będzie miał tu zastostosowania?
Będzie miał.

My, czyli kupujęcy będziemy konsumentem
Czyli taki zapis dla sprzedającego, który udziela 60 miesięcy gwarancji jest bardzo niekorzystny i nie będzie przystępować do przetargu

Ostatnia edycja:
Czyli taki zapis dla sprzedającego, który udziela 60 miesięcy gwarancji jest bardzo niekorzystny i nie będzie przystępować do przetargu
Albo nie przystępuje albo w ofercie uwzględnia to "ryzyko" podnosząc ostateczną kwotę. I nie gwarancji, tylko rękojmi. To nie to samo.

Jeżeli cjciałby się nawet zgodzić na taki warunek i producent raczej sie nie zgodzi),
wiec sprawa jest jasna, że sprzedający nie przystąpi do sprzedaży na takich warunkach

Pisałem do dużej firmy i taki zapis akceptują i przystąpią do przetargu
Odpowiedzieli, że gwarancję udzielają na 36 mies, a rekojmie (wedlug prawa na 2 lata)
więc nie przystąpią
jest to dla mnie nie jasny przepis
"dopuszczalne tylko w przypadkach określonych w przepisach szczególnych"
i czy te "przepisach szczególnych" są opisane w 556 kc?

Ten przepis jest bardzo jasny. Rękojmię strony ROZSZERZAJĄ, więc przepisy ROZSZERZANIA rękojmi w żaden sposób NIE ograniczają. Przeczytaj to dokładnie, a nie cytuj urywek.

Druga sprawa - jeśli nie znajdzie się żaden potencjalny oferent, który udzieli 60-miesięcznej gwarancji oraz rękojmi to Twoja firma po prostu będzie musiała ten wymóg zrewidować.

Powrót