Rękojmia, a JDG

• Autor wątku Autor wątku kamil.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Spieram się aktualnie ze sklepem internetowym. Przedmiotem sporu jest reklamacja fotela, który został zakupiony do celów prywatnych na prezent, ale została wystawiona faktura na JDG. (faktura nie została wrzucona w koszty)

Produkt został zakupiony w 2 połowie 2021 (już po wejściu nowych przepisów zrównujących konsumentów jak i JDG)

- Zarówno 24-miesięczna Gwarancja jak i prawa wynikające z Rękojmi, jeszcze się nie przedawniły.

Co chcę uzyskać ?

- Wymianę towaru na towar pozbawiony od wad. / wymianę na nowy (ten sam produkt.)

Jakie podjąłem kroki.

Skontaktowałem się ze sklepem przez formularz. Napisałem reklamację z tytułu rękojmi, opisałem problem, przedstawiłem roszczenia. Firma
przedstawiła swoją kontrpropozycję,

Propozycja Firmy:

Firma zaproponował mi wymianę podstawy fotela do samodzielnego montażu.

Nie zgodziłem się na propozycję, żądając wymianę na nowy produkt z tytułu rękojmi. Na co pracownik firmy odpowiedział tą samą propozycją co wcześniej, uzasadniając 2-letnim korzystaniem z produktu ( W czym mija się z prawdą, ani termin gwarancji, ani rękojmi jeszcze nie minął, ani produkt nie był użytkowany 2 lata ) Postanowiłem na chwilę wstrzymać z dyskusją, a tu patrzę ticket reklamacyjny został zamknięty z powodu braku mojej odpowiedzi, (na którą już wcześniej się nie zgodziłem ) po około 2 tygodniach.

Dlatego też zamierzam napisać kolejną reklamację już na poważnie z konkretnymi odniesieniami do kodeksu cywilnego, w związku z czym zastanawiam się nad argumentacją.

Sposób Argumentacji.

Przyczyną reklamacji jest pęknięcie podstawy fotela, przez którą przebił się siłownik, który odpowiedzialny jest za regulację i stabilizacje fotela. Dodatkowo z po dłuższym siedzeniu na fotelu można odczuć jak metalowe elementy fotela, wbijają się w siedzisko.

Moja Argumentacja: Reklamacja na podstawie Rękojmi, ze względu na wadę fizyczną, która powstała na wskutek zastosowania słabej jakości materiałów. Które, doprowadziły do pęknięcia podstawy fotela. Co w konsekwencji uniemożliwia, korzystanie z produktu zgodnie z jego przeznaczeniem. W związku z tym żądam wymiany rzeczy na rzecz pozbawioną od wad lub wymiany na nową.

- Podstawy prawne: ART. 556, 559, 561, 567, 568 Kodeksu cywilnego.

Zastanawiam się również nad zaangażowaniem rzeczoznawcy.

Rozumiem, że musiałbym wyłożyć na ekspertyzę własnej kieszeni przed wysłaniem produktu do sprzedawcy, i ubiegać się w tym samym postępowaniu reklamacyjnym zwrotu kosztów za ekspertyzę rzeczoznawcy.

. Mam jeszcze kilka dodatkowych pytań

- Czy w mojej sprawię, interwencję może podjąć Rzecznik Praw konsumenta ?
- Czy zgodzenie się na propozycję firmy, blokuje mi dalsze działania reklamacyjne, jeśli rozwiązanie zaproponowane przez sprzedawcę nie doprowadzi produktu do stanu, w którym możliwe będzie komfortowe jego użytkowanie?

Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć na zadania pytania ?

Powrót