B
brozio991
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Witam, w skrócie - zakupiłem płytę główną, podłączyłem wszystkie podzespoły odpowiednio, a jednak płyta nie działała. Odesłałem ją do gwaranta, który odkrył uszkodzenie mechaniczne pinów (małe igiełki. Zostały wygięte). Jestem w 100% pewien, że ja tego nie zrobiłem i w takim stanie płyta musiała do mnie przyjść (nie przyglądałem się stanie pinów, są stosunkowo małe i jest ich gęsto). Zaoferowano mi jej zutylizowanie bądź odesłanie. Wybrałem jednak odesłanie jej do mnie i tym razem walkę w oparciu o rękojmie. I tutaj rodzi się moje pytanie - jakie mam szanse na wywalczenie zwrotu pieniędzy bądź wymiany płyty na nową? Czy istnieje jakiś artykuł według którego wada fizyczna na sprzęcie elektronicznym nie oznacza z góry, że winowajcą jest konsument (w internecie jest wiele przypadków gdzie od razu po rozpakowaniu sprzętu zauważono wady mechaniczne). Pan z UOKiK powiedział mi coś o tym, że jeśli wada zostanie odkryta do pewnego okresu czasu, to z góry jest domniemana jako fabryczna. Z góry dziękuje za pomoc