Rękojmia allegro-problem z kupującym

• Autor wątku Autor wątku Killer1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Killer1985

Użytkownik
Odpowiedzi
105
Witam

Sprzedałem laptopa na allegro po czym po 2 tygodniach kupująca zgłasza iz on się przegrzewa i wiesza.
W 3 tygodniu sprzęt oddaje do serwisu gdzie serwis stwierdza aby wymienić płytę główną ale o opisanych problemach nie wspomina

Dziś dostałem komentarz

Burak, cham i prostak i piszę to z pełna odpowiedzialnością. Wystawił sprzęt uszkodzony i stara się grać cwaniaka. Sprawa poszła na policję ale oczywiście powiedzieli że to potrwa wiec czekam. Jeżeli ktoś ma zamiar coś kupić..zastanówcie się.

Spór
Witam, zakupiłam towar u tego Pana. Pytałam przed zakupem czy z kartą graficzna jest wszystko w porządku i dostałam taką gwarancję ale oczywiście nie pokryło się to z prawdą i czuje się oszukana. Laptop poszedł do serwisu w celu postawienia diagnozy co potwierdziło uszkodzenie karty graficznej. Teraz są głupie komentarze jak u jakiegoś 15 latka. Sprawą na pewno zajmie się policja jeżeli nie dojdziemy do ugody natomiast w świetle prawa wiem że mogę żądać usunięcia usterki/ pomniejszenia kosztów pokrytych ze środków sprzedającego. Chciałabym żeby Allegro ustosunkowało się do tego sporu i jednocześnie proszę o zawieszenie konta ponieważ jest to przykład kolejnego oszusta.

Moja odp.
2015-03-24 21:41:13
Witam Laptop w momencie wysyłania był sprawny-posiadam odpowiednie filmy nagrane przed wysyłką laptopa na których widać że wszystko działa i laptop się nie wyłącza ani nie resetuje Kupujący dopiero po 3 tygodniach zgłasza usterki a nie niezwłocznie po otrzymaniu przesyłki wiec występuje podejrzenie uszkodzenia laptopa przez kupującego Niemniej jednak oddanie karty do serwisu jest naruszeniem prawa Klient miał prawo oddać do sprawdzenia, ale żeby nie budziło to wszelkich wątpliwości powinien to być albo serwis producenta, albo autoryzowany serwis, albo zarejestrowany rzeczoznawca. Taka opinia nie budzi wątpliwości. Każda inna budzi. Po otrzymaniu laptopa i zdiagnozowaniu czy faktycznie usterka występuje podejmę następne kroki zmierzające do wyjaśnienia sprawy
Laptop był wystawiony w ramach licytacji,sprawny,nie przegrzewał się,działał jak należy

Korzystałem na codzień z zintegrowanej grafiki
Przed wysyłka włączyłem dedykowaną kartę aby sprawdzić czy wszystko działa
Nagrałem filmik n którym widać że laptop działa bez problemu

Chciałem załatwić sprawę poprzez rękojmię i napisałem o zwrocie laptopa do mnie aby ocenić czy reklamacja jest zasadna i jakby była pieniądze bym oddał niezwłocznie

Dziś mija miesiąc i laptopa nie otrzymałem a sprawa rzekomo wylądowała na policji

Jestem uczciwym sprzedającym i to jest mój 1 negatyw po 5 latach

98.9% Pozytywnych komentarzy
349 od 181 osób
Typ Ostatnie
7 dni Ostatnie
30 dni Wszystkie Kupił/Sprzedał
Pozytywne 6 22 349 220 / 129
Neutralne 0 0 2 2 / 0
Negatywne 0 0 0 0 / 0

Średnia z 80 ocen sprzedaży

Zgodność przedmiotu z opisem
5.0
Kontakt ze Sprzedającym
5.0
Czas realizacji zamówienia
5.0
Koszt wysyłki
5.0

Użytkownik od: 17.03.2011, 12:14:33
Ostatnio logował się: 07.04.2015, 08:55:08

Z mojej strony wygląda to na próbę wyłudzenia pieniędzy bo kupująca niechce odesłać laptopa bym ocenił sam czy faktycznie coś jest nie tak

Pozdrawiam

Jeśli chcesz, poinformuj Allegro, że umożliwiasz kupującemu zareklamowanie towaru i czekasz na przesyłkę. Opierając się na przepisach, stwierdzisz, czy kupujący ma podstawy do roszczeń. I tyle.

PS. "oddanie karty do serwisu jest naruszeniem prawa" - nie jest to żadne naruszenie prawa...

Proszę zauważyć iż napisałem tak w wyjaśnieniu sporu oraz od samego początku pisałem tak kupującemu ale pomimo tego sprawa jest na policji

A co z tym komentarzem?

Psuje mi on dobrą opinię

Ostatnia edycja:
nomnes napisał:
Pozew cywilny o zniesławienie?

Jakie szanse mam na korzystny wyrok dla mnie?

Wiem że to koszt 300zł.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić

Komentarz jak widać jest nieciekawy i obrażający

Pomówienie to przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego. To sprawa karna, a nie cywilna.

loco1 napisał:
I jak zareagowałeś?

Aby zainstalował sterowniki i całą resztę a potem zaczął straszyć policją to mu napisałem że zgodnie z prawem mogę rozpatrzyć reklamację jak dostanę laptopa spowrotem ale chęci do odsyłania niebyło od samego początku

Uczciwy klient odesłałby niezwłocznie a spraw ciągnie się już miesiąc prawie

Poza tym kupujący nie podesłał żadnych zdjęć na potwierdzenie tego że z laptopem dzieje się coś złego

Cała sprawa jest co najmniej dziwna

Gdybym wiedział że tak będzie to bym tego laptopa nie sprzedawał-teraz wiem

I co policja może zrobić w tej sprawie?
Wezwą mnie a ja przedstawię wersję wydarzeń i co potem?

Ostatnia edycja:
Nie musisz robić nic, prócz prostej odpowiedzi "czekam", o której wyżej. To tyle. Chyba, że chcesz się bawić w sprawy za komentarz. Ale to zupełnie co innego.

Killer1985 napisał:
Jakie szanse mam na korzystny wyrok dla mnie?
1) w prawie nie ma algorytmu na "szanse"
2) a co chcesz osiągnąć? Powiesić wyrok na ścianie? Bo komentarz nadal zostanie na Allegro.

nomnes napisał:
1) w prawie nie ma algorytmu na "szanse"
2) a co chcesz osiągnąć? Powiesić wyrok na ścianie? Bo komentarz nadal zostanie na Allegro.

Pytałem teoretycznie

Napisałem 2 godziny temu na allegro w tej sprawie i usunęli obraźliwe słowa więc dam sobie z tym spokój

Póki co i tak komentarza nie widać bo nie dokonano pełnej aktywacji konta

A jak sprawa będzie wyglądać na Policji?
Złożę zeznania i co?

Killer1985 napisał:
I co policja może zrobić w tej sprawie?

Raczej nie powinni przyjąć zgłoszenia albo umorzą sprawę.

Większość straszy od ręki Sądem/Policją licząc, że delikwentowi zmięknie rura i zatańczy jak mu się zagra.

Z tego powodu właśnie nie sprzedaję używek w tym serwisie. Daję potrzebującym albo oddaję do punktu przyjmującego elektrośmieci.

Ostatnia edycja:
Tak też myślałem bo od takich spraw są sądy

Śmierdzi mi to wałem bo jakby było inaczej to kupujący odesłał by sprzęt a nie trzymał go przez prawie miesiąc

W tym czasie mógł z laptopem zrobić wszystko

Do tego konto bez pełnej aktywacji

Jak kupująca odeśle Ci sprzęt to sprawdź go przy kurierze / listonoszu (PP; dopłać 5zł do opcji "Otwarcie przy doręczycielu" czy jak to tam się nazywa) + nagrywaj wszystko kamerą.

Sprawdź czy jest dysk, RAM itp.

arturoooo napisał:
Z tego powodu właśnie nie sprzedaję używek w tym serwisie. Daję potrzebującym albo oddaję do punktu przyjmującego elektrośmieci.

Ja do tej pory sprzedawałem i nie miałem problemów,klienci zadowoleni bo opisy konkretne i wyczerpujące i towar dobry

Jednak teraz trafiłem na cwaniaka co chce wyciągnąć kasę i mieć jeszcze laptopa

Ludzie są bezczelni

arturoooo napisał:
Jak kupująca odeśle Ci sprzęt to sprawdź go przy kurierze / listonoszu (PP; dopłać 5zł do opcji "Otwarcie przy doręczycielu" czy jak to tam się nazywa) + nagrywaj wszystko kamerą.

Sprawdź czy jest dysk, RAM itp.

Naturalnie tak zrobię
Nagrałem filmiki przed wysyłka na których widać co ma laptop i że działa

Ostatnia edycja:
Killer1985 napisał:
Nagrałem filmiki przed wysyłka na których widać co ma laptop i że działa
Filmiki te nie mają żadnej wartości (równie dobrze po nagraniu a przed wysyłką mogłeś zrobić z komputerem cokolwiek), po drugie nie ma potrzeby abyś to Ty udowadniał cokolwiek - jeśli kupujący twierdzi, że coś jest nie tak, to on udowadnia, że tak właśnie jest.

Czekaj i tyle w temacie.

Ale przy odbiorze może się przydać film.

Dostanie sprzęt w częściach albo bez dysku, RAM itp. i co wtedy?

Wypowiedziałem się wyłącznie o tych, które nagrał autor tematu.

arturoooo napisał:
Ale przy odbiorze może się przydać film.

Dostanie sprzęt w częściach albo bez dysku, RAM itp. i co wtedy?

Właśnie

Albo dostane w gorszym stanie niż wysłałem

A co jak sprzedający celowo uszkodzi laptopa ze zwykłej zawiści?

Co wtedy zrobić?

Przypominam ze sprawa ciągnie się prawie miesiąc wiec kupujący miał czas lub ewentualne problemy wystąpiły z jego wina a teraz szuka "frajera" aby wyjść dobrze na tej sytuacji?

Powrót