Rękojmia i żądanie wymiany na produkt nowy wolny od wad

• Autor wątku Autor wątku yaaqb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yaaqb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dnia 28,02,2017r. jako osoba fizyczna kupiłem tv w jednym z popularnych elektromarketów.

Dnia 05,05,2017r. złożyłem reklamację z tyt rękojmi i żądałem wymiany produktu na nowy wolny od wad.

Dnia 15,05,2017r. otrzymałem pismo od sprzedawcy:

"..wyjaśniam, że dla decyzji Sprzedawcy w przedmiotowej sprawie, wiążące jest potwierdzenie zasadności zgłoszenia i opisywanej przez Pana wady fizycznej. Bowiem zgodnie z treścią art 556 kc: sprzedawca jest odpowiedzialny wzgledem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadęfizyczną lib prawną (rękojmia).

Natomiast bez rzytelnej i jasnej informacji ze strony serwisu na temat zasadności Pana zgłoszenia, nie jest możliwe, aby na obecnym etapie postepowania reklamacyjnego, Sprzedawca mógł przychylić się do żądania wymiany towaru na wolny od wad.

Jeżeli natomiast podane przez Pana wady zostaną potwierdzone, a przy tym nie będą stwierdzone żadne uszkodzenia mechaniczne, przedmiotowy telewizor zostanie bezpłatnie naprawiony.

O terminie odbioru towaru zostanie Pan poinformowany przez obsługę naszego salonu sprzedaży.."

W czasie trwania reklamacji punkt sprzedaży nie informował o procesie reklamacji pisemnie.

Dnia 29,05,2017r tv dostarczył kurier. Wewnątrz Ekspertyza, data dokumentu 24,05,2017r.

"W dniu 12,05,2017 zarejestrowano w centrum serwisowym sprzęt jak wyżej tv model nr itp.

Ocena sprawy:
Przeprowadzona diagnoza odbiornika nie wykazała żadnych nieprawidłowości w jego funkcjonowaniu. W odbiornikach tv z podświetleniem led, podczas wyświetlania jednolitych treści, lub przy ustawieniu zbyt wysokiego poziomu jasnosci obrazu, na ekranie mogą być zauważalne ciemniejsze miejsca, zjawisko to jest normalne dla technologi led i w mniejszym lub wiekszym stopniu występuje każdy odbiorniku tego typu.
Szczelina miedzy matrycą a ekranem jest prawidłowa, zgodna z normą producenta. Reklamacja niezasadna."

Czy sprzedawca dopełnił terminowości? jak dalej działać w przypadku chęci wymiany przeze mnie produktu.

Dziekuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
yaaqb napisał:
Czy sprzedawca dopełnił terminowości?
tak
yaaqb napisał:
jak dalej działać
jeśli nie zgadzasz się z opinią musisz udowodnić istnienie wady. Zdobądź opinię rzeczoznawcy. Jeśli będzie dla Ciebie pozytywna, złóż ponownie reklamację.

cedwah napisał:
Zdobądź opinię rzeczoznawcy.

Szukałem na stronie sądu rejonowego, kontaktowałem z federacją konsumentów i nie mogę znaleźć rzeczoznawcy zajmującego się sprzętem rtv.

Proszę o pomoc we wskazaniu stron www, instytucji gdzie mógłbym znaleźć na terenie Poznania i okolic.

Dziękuję, znalazłem.

Proszę o wyjaśnienie, kontaktowałem się z uokik. według ich opinii, z pierwszego pisma jakie otrzymałem 15.05 nie wynika czy tv ma zostać wymieniony bądź naprawiony. Co skutkuję brakiem jednoznacznej odpowiedzi w ciągu 14 dni na moje żądanie.

Czy jest sens w tym przypadku wystosować pismo, iż z braku jednoznacznej odpowiedzi na moją reklamację, żądam wymiany na nowy produkt?

Ostatnia edycja:
yaaqb napisał:
bez rzytelnej i jasnej informacji ze strony serwisu na temat zasadności Pana zgłoszenia, nie jest możliwe, aby na obecnym etapie postepowania reklamacyjnego, Sprzedawca mógł przychylić się do żądania wymiany towaru na wolny od wad.
Podkreślony tekst jest odrzuceniem (z tzw. automatu) reklamacji i wymaganym przez ustawę ustosunkowaniem się sprzedawcy do żądań. Zrobił to w terminie. Sprzedawca prawidłowo się zachował zaznaczając możliwość zmiany swojej decyzji od przyszłej opinii serwisu (tekst bez podkreślenia). Ponieważ w opinii serwisu wady nie ma, TV został odesłany, dlatego musisz istnienie wady udowodnić (vide #2)

PS Przenoszę na konsumenckie

Ostatnia edycja:
Powrót