Rękojmia - kontakt po 14 dniach

• Autor wątku Autor wątku D3xt3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

D3xt3r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. 23 dni temu składałem reklamację w związku z rękojmią w sprawie zakupionych butów. Jako sposób kontaktu podałem nr telefonu oraz adres e-mail. Skontaktowano się ze mną telefonicznie dopiero dzisiaj i poinformowano, że reklamacja nie została przyjęta. Ustawowy termin 14 dni minął już dawno. Czy w związku z tym muszą uznać tą reklamację? Nadmienię, że próbowano się ze mną skontaktować telefonicznie 14-go dnia, jednak bezskutecznie, ponieważ przez kilka dni nie miałem przy sobie telefonu (wyjazd na święta). O próbie kontaktu dowiedziałem się dopiero po kilku dniach. Przez cały ten czas sprawdzałem codziennie pocztę mailową, żeby zobaczyć czy otrzymałem jakąś odpowiedź. Niestety żadnej informacji nie otrzymałem.

Art 61 k.c. mówi: Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią.

Czy w związku z tym można uznać nieudaną próbę kontaktu telefonicznego za "możliwość zapoznania się z treścią"?

Przecież nikt nie ma obowiązku nosić cały czas telefonu przy sobie. Mieli podany również adres e-mail, a ustalane nawet było, że w razie problemów ze skontaktowaniem się telefonicznie, wyślą wiadomość mailem

D3xt3r napisał:
Przecież nikt nie ma obowiązku nosić cały czas telefonu przy sobie
Nie ma. Ale gdybyś go nosił, to miałbyś możliwość zapoznania się ze stanowiskiem sprzedawcy. Sam podałeś taką formę kontaktu.

W tamtym wątku w zgłoszeniu reklamacyjnym konsument podał swój adres do kontaktu, a nie numer telefonu.

"Ostatnie pytanie: co jeśli faktycznie to oni dzwonili, a ja nie odebrałem (byłem w trakcie egzaminu)? Nie mają czasem obowiązku podjąć próby ponownego kontaktu lub wysłania smsa?"
No właśnie. W takim wypadku, jeśli do mnie dzwonili i nie mogli się dodzwonić, to chyba powinni byli skorzystać z drugiej podanej formy kontaktu, lub właśnie wysłać chociaż smsa. Ja informacje otrzymałem od nich po terminie i to dopiero po wysłaniu przeze mnie do nich maila z zapytaniem o stan reklamacji. Po powrocie z wyjazdu miałem kilka połączeń nieodebranych na telefonie, ale skąd mam wiedzieć, czy to w ogóle byli oni? Żadnego sms-a, żadnego maila

Już Ci pisałem - sam podałeś taką formę kontaktu, więc należało dbać o odbieranie telefonu.

Może ktoś jeszcze się wypowie? Dzisiaj jadę do tego sklepu i chcę jakoś walczyć o swoje racje

Powrót