Rękojmia laptop uszkodzone zawiasy - Ja sprzedałem

• Autor wątku Autor wątku Golden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Golden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
może ktoś podpowie jak podejść do sprawy.

Prowadzę mały sklep między innymi z komputerami, nigdy nie miałem zgłoszenia rękojmi i potrzebuję podpowiedzi jak ją załatwić.

Klient kupił ode mnie laptop pod koniec sierpnia 2019 roku. Po około 3 miesiącach przyniósł go uszkodzonego - wyrwany zawias + od zawiasu uszkodzenie matrycy. Chciał go oddać na gwarancję, więc laptop przyjąłem i wysłałem do serwisu który odmówił naprawy z powodu uszkodzenia mechanicznego.

Laptop wrócił klient go odebrał.

Na początku marca tego roku, klient wrócił i stwierdził że serwis nie powinien odmawiać naprawy i poprosił żeby ponownie zgłosić sprzęt do naprawy - co również uczyniłem, ale zgłoszenie zakończyło się tak samo - odmowa naprawy gwarancyjnej.

Klienta poinformowałem ale nie zgłaszał się po odbiór sprzętu.

21.04.2021r klient zjawił się u mnie z pismem "reklamacja produktu wadliwego na podstawie rękojmi"

W którym stwierdza że zawiasy od początku pracowały ciężko i to nie jego wina że się wyłamały. W treści jest informacja że - "Wada została stwierdzona przez serwis urządzeń elektronicznych "BBB".

Oczywiście żąda naprawy, lub nowego sprzętu.

Gdyby koszt naprawy był powiedzmy 200-300 zł to bym to opłacił i zamknął temat, ale tutaj koszt naprawy to około 1000 zł więc trochę szkoda...

Podpowie ktoś jak podejść do tej sprawy ??

rozpatrz reklamację. decyzje serwisu gwarancyjnego nie są dla Ciebie wiążące. jeśli uważasz ze była wada zawiasów (jak to miało miejsce w laptopach***) to zapłać za naprawę a nie dziaduj jak to robią serwisy gwarancyjne.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
***- taki model konkretnie.

W moim sklepiku nie handluję laptopami hurtowo, ale przez 15 lat nie miałem przypadku żeby zawias wyrwał się w taki sposób żeby uszkodził matrycę/dotyk.

Czy uważam że to wina zawiasów - nie uważam tak ponieważ drugi chodzi bardzo ładnie, a i ten wyrwany pracuje normalnie jak go ruszam nawet wyrwanego.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli problem z zawiasami był od początku to czemu tego nie reklamował? Ja bym podtrzymał stanowisko serwisu.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Podpowie ktoś jak podejść do tej sprawy ??
Jeśli klient kupił laptop jako konsument w rozumieniu art. 22[1] kc to ustosunkuj się jak najszybciej klientowi do reklamacji, bo po 14 dniach od jej złożenia będzie uważana za uznaną. Decyzja czy uznajesz należy do Ciebie wyłącznie.

Powrót