Rękojmia na auto z wymienionym silnikiem

• Autor wątku Autor wątku Mati603603
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mati603603

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć, w październiku ubiegłego roku zakupiłem auto używane z salonu Forda. Po przejechaniu 600km udałem się do mechanika, który zauważył wyciek oleju z silnika. Podjąłem decyzję o naprawie (uszczelnienie pokrywy zaworów). Niestety problem wrócił do mnie ponownie po przejechaniu 1000km. Tym razem udałem się do innego mechanika, który od razu zauważył, że auto posiada wymieniony silnik (niezbyt dobrze, bo mechanik znalazł kilka mankamentów). Sprzedawca nie poinformował mnie o takim procederze. Czy zatajenie takiej informacji wraz z usterką (wyciek oleju) może stanowić podstawę do wygrania procesu sądowego o odstąpienie od umowy (wcześniej sprzedawca odrzucił moją reklamację motywowaną wyciekiem oleju z silnika)?

A co mówi umowa na temat silnika? I dlaczego nie zacząłeś od reklamacji z żądaniem naprawy? Teraz - po samowolnej naprawie - raczej nie widzę dla Ciebie szans na wygraną.

Silnik jest traktowany jako część eksploatacyjna, podobnie jak sprzęgło czy klocki hamulcowe. Jeżeli po wymianie jest zgodny ze specyfikacją auta i tego co jest wpisane w dowodzie , wątpię by sąd przychylił się, że to wada ukryta.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Powrót