Rękojmia na mieszkanie - koszty usunięcia usterki

• Autor wątku Autor wątku s2002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

s2002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

zakupiłem rok temu mieszkanie od dewelopera w stanie tzw. deweloperskim.
Wykończenie mieszkania i wszelkie przeróbki zleciłem innej firmie.
Kilka dni temu zabrakło mi prądu w dwóch gniazdkach. Wezwałem elektryka, który pomierzył wszystko co mógł(bezpieczniki ok, instalacja w skrzynce elektrycznej tez ok) i stwierdził przerwane połączenie prawdopodobnie w puszcze elektrycznej w kuchni(tam są gniazdka). Prawdopodobnie wykonawca, który przygotowywał mieszkania na zlecenie dewelopera źle/niedokładnie połączył styki/kable w puszcze, a teraz pod wpływem obciążenia różnymi urządzeniami elektrycznymi połączenie całkowicie padło.
Elektryka w kuchni była przerabiana na moje potrzeby, ale akurat jedno z gniazdek, w którym brak prądu nie było ruszane.
Pytanie, czy na tą usterkę nadal przysługuje mi gwarancja dewelopera(taką dostałem przy zakupie) lub rękojmia?
Która opcja usunięcia usterki jest korzystniejsza dla mnie?
Bardzo istotna kwestia, w kuchni mam oczywiście zawieszone szafki, wykonany podwieszany sufit i panel szklany nad blatem. Niestety instalacja i puszka są na tej ścianie gdzie są te elementy wykończeniowe. Jeśli będzie potrzeba rozkuwania ściany to na pewno trzeba będzie zdemontować szafki, usunąć panel szklany lub zdemontować sufit podwieszany(w całości lub w części).
Kto ponosi koszty tych wszystkich czynności oraz przywrócenia wszystkiego do stanu jak przed naprawą? Nadmienię, że np. panelu szklanego nie da się odkleić bez uszkodzenia.
Będę wdzięczny za rzetelna odpowiedź jakiegoś "fachowca" od tego typu spraw.

Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć?

Powrót