Rękojmia - problem z laptopem ASUS

• Autor wątku Autor wątku szymek_3000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymek_3000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry.
Zakładam wątek, ponieważ utknąłem w trudnej sytuacji z serwisem ASUS. W 2015 roku nabyłem laptopa tej firmy w sklepie internetowym X-Kom. Okazało się, że laptop ten był uszkodzony od początku, ale o tym nie wiedziałem. Problem dotyczył uszkodzonej płyty HDD, która powodowała klikanie dobiegające z laptopa, prawdopodobnie raz wywołała "blue screen" i - za sugestią w późniejszym już czasie pracownika ASUS - mogła doprowadzić do straty danych. O usterce dowiedziałem się, gdy zacząłem walkę z serwisem ASUS. Pierwotnie uznałem to za głośną pracę twardego dysku. To samo mi wciskał po pierwszym zgłoszeniu pracownik ASUS. W wakacje zaczęły się dodatkowo problemy z dźwiękiem i martwymi pikselami, zatem postanowiłem oddać laptopa do serwisu. Byłem wtedy w Holandii, zatem musiałem poczekać do listopada i wtedy też go wysyłałem. W trakcie pierwszego zgłoszenia wszystkie problemy za radą pracownika ASUS opisałem na kartce umieszczonej w laptopie. Później, po powrocie laptopa inny pracownik stwierdził, że serwisanci nie mają jednak obowiązku czytać tych kartek. Problem klikania pominięto, wymieniono mi matrycę i dolną obudowę laptopa razem z głośnikiem. Problem brzęczenia dźwięku ustał, ale obudowa matrycy była tak źle złączona, iż powstała szpara i musiałem odesłać laptopa drugi raz, żeby poprawnie złożyli tę obudowę. Po powrocie laptopa z drugiej wizyty, zaczęły się problemy z tąpnięciami dźwięku przed każdym nowo otwieranym utworem muzycznym w programie lub YT oraz zacięcia dźwięku. Tych problemów nie było wcześniej. Jak też wspomniałem, wciąż słyszałem klikanie w laptopie. Poczyniłem pewne kroki, popytałem na forach i wtedy właśnie padła sugestia uszkodzonego twardego dysku lub płyty HDD. To był ten pierwszy raz, kiedy ktoś inny mi to zasugerował. Zapytałem o te dźwięki pracownika ASUS na czacie, wysłałem plik do odsłuchu i przychylił się do tej tezy. Po trzeciej wizycie laptopa wymieniono mi w końcu płytę HDD i klikanie ustąpiło. Niemniej jednak, wciąż istnieje problem tąpnięć i zacinania dźwięku, które pojawiły się w czasie serwisowania laptopa oraz brzęczenia dźwięku, który zaczął się pojawiać latem.
Co mogę teraz zrobić? Wysłać laptopa czwarty raz do serwisu? Napisać oficjalne pismo z żądaniem wykonania skutecznej usługi gwarancyjnej do ASUS Polska? Wysłać laptopa do sklepu X-Kom w ramach "Rękojmi"? Czy ktoś może mi udzielić jakiejś rady? Na pewno wszystkie jakoś wykorzystam. Proszę o pomoc.

Tak. Sądziłem, że tamten wątek został usunięty z powodu złego umiejscowienia. Zgłosiłem już, żeby tamten został usunięty. Jestem tu nowy i nie wiem do końca czy i jak mogę usunąć wątek. Jeśli wiesz, to proszę o informację.

Czy ktoś może mi cokolwiek doradzić w tej sytuacji?

Polecam wizytę u Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

Spróbuję najpierw napisać skargę mailem do szefów serwisu ASUS w Polsce. Jeśli naprawa będzie dalej nieskuteczna (w co już wątpię w takim przypadku), to wtedy będę myślał o MRK, Ręjkomi, rzeczoznawcach itp.
Niemniej, dziękuję za radę.

Skarga do szefostwa ASUS przyniosła odpowiedni skutek i zainteresowanie tematem. Jutro wysyłam laptopa czwarty raz i okaże się, na ile skutecznie ASUS rozwiąże problem wadliwości sprzętu. Sklep X-Kom również się zainteresował sprawą i zasugerował kontakt celem rozwiązania sytuacji. Jeśli ASUS ponownie się nie spisze lub zwyczajnie sobie nie poradzi, odeślę laptopa do sklepu.

Czy wadliwy dysk jest produkcji Hitachi? Także miałem ten problem.

Dysk SATA, model laptopa R556LJ-XO161H

SATA (ang. Serial Advanced Technology Attachment) to interfejs dysku. Po tym oznaczeniu nie da się znaleźć informacji o producencie.

W 2015 roku nabyłem laptopa tej firmy w sklepie internetowym X-Kom
Kiedy dokładnie? Laptop był nowy, bez ograniczenia rękojmi?

Natomiast co do wyboru uprawnień to nie ma jakichś specjalnych rad prócz tej, że najlepiej wybrać korzystniejsze warunki (przeważnie z rękojmi), ale trzeba się upewnić, że dane uprawnienia Ci przysługują.

P.S. "Płyta HDD" i dysk to to samo. Może miałeś na myśli płytę główną? Są do niej sterowniki m. in. do dźwięku - czasem jego aktualizacja (instalujesz jak każdy inny program przeważnie) może rozwiązać problem i warto o tym pamiętać. Zdarza się, że i BIOS/UEFI jest winny "wadliwej" pracy dysku twardego (HDD) choć nie zawsze i tu może być to wada (możesz np przeskanować dysk programem szukającym tzw Bad sectorów co wskazuje też na wadliwość i utratę danych). Czasem "wady" da się zwalczyć przed odesłaniem komputera, bo tam zrobią to samo jeśli to np wada oprogramowania. Ostatecznie polecam pomyśleć o porządnym HDD lub SSD (dysk przewodnikowy, kilka razy szybszy od HDD) po okresie rękojmi.

gryffinian napisał:
P.S. "Płyta HDD" i dysk to to samo. Może miałeś na myśli płytę główną? Są do niej sterowniki m. in. do dźwięku - czasem jego aktualizacja (instalujesz jak każdy inny program przeważnie) może rozwiązać problem i warto o tym pamiętać. Zdarza się, że i BIOS/UEFI jest winny "wadliwej" pracy dysku twardego (HDD) choć nie zawsze i tu może być to wada (możesz np przeskanować dysk programem szukającym tzw Bad sectorów co wskazuje też na wadliwość i utratę danych). Czasem "wady" da się zwalczyć przed odesłaniem komputera, bo tam zrobią to samo jeśli to np wada oprogramowania. Ostatecznie polecam pomyśleć o porządnym HDD lub SSD (dysk przewodnikowy, kilka razy szybszy od HDD) po okresie rękojmi.

Nie istnieje coś takiego jak płyta HDD. Płyta główna bardzo rzadko odpowiada za problemy z dyskiem HDD, tak samo BIOS.

@szymek_3000
Czy po naprawie straciłeś dane zapisane na dysku?

W raporcie naprawy mam info "HDD bad track". Naprawiono poprzez nowe części. Dane utracilem. Nie znam się na komputerach, więc nie wiem czy HDD i twardy dysk to to samo.

Zwrot "płyta HDD" przeczytałem albo od pracownika ASUS, albo na którymś forum komputerowym, gdzie zakładałem wątki odnośnie moich problemów.

szymek_3000 napisał:
W raporcie naprawy mam info "HDD bad track". Naprawiono poprzez nowe części. Dane utracilem. Nie znam się na komputerach, więc nie wiem czy HDD i twardy dysk to to samo.

Czyli wymiana dysku na nowy

ASUS zaproponował rozliczenie za pomocą noty. Będę mógł wybrać nowego laptopa w X-Kom. Będę musiał jedynie dopłacić różnicę, jeśli cena nowego laptopa będzie wyższa lub będę stratny, jeśli cena nowego laptopa będzie niższa. Ubezpieczenie w firmie EUROPA na 3 lata za około 300 zł mogę przenieść na nowy sprzęt. Nie najgorzej, aczkolwiek muszę teraz trochę poczekać. Wolałbym jednak już teraz kupić nowego laptopa i poczekać spokojnie na zwrot pieniędzy za starego, no ale cóż, wszystkiego mieć nie można. Zwrócę się z prośbą do ASUS o skrócenie czasu wysłania mi tego rozliczenia. I tak już straciłem 2 miesiące na wysyłanie go do serwisu.

Powrót