Rękojmia, przeterminowana odpowiedź - rzekoma niedostęponość sprzętu na wymianę

• Autor wątku Autor wątku steluk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

steluk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

bardzo proszę o wskazówki jakie warto podjąć kolejne kroki, tak aby w końcu sfinalizowano reklamację z tytułu rękojmi i dokonano wymiany urządzenia na nowe, ewentualnie zwrócono niepromocyjną cenę zakupu urządzenia. Reklamację składałem do operatora telekomunikacyjnego, ponieważ on jest sprzedawcą sprzętu. To do niego kieruję zapytania/żądania po przeterminowaniu przez niego odpowiedzi na reklamację. Jestem jednak notorycznie zbywany – w odpowiedziach od operatora dostaję głównie zachęty do tego abym zgłosił się by wyjaśnić sprawę bezpośrednio z punktem, w którym pozostawiłem urządzenie i złożyłem reklamację z tytułu rękojmi.

Na wiele moich zgłoszeń skierowanych do operatora wciąż nie otrzymałem odpowiedzi, mimo że dziś mija 31 dzień od kiedy pozbawiony jestem urządzenia.

Zamiast operatora kontakty nawiązuje ze mną SMS-owo pracownik punktu sprzedaży – z ostatnio otrzymanej wiadomości wynika, że brak jest możliwości zrealizowania wymiany urządzenia na nowe, z powodu rzekomej niedostępności tego urządzenia w sieci – nie jest już kwestionowane to, że doszło do przekroczenia terminu na odpowiedź.

Wykazałem sprzedawcy, że nie jest prawdą to, że brak jest możliwości dokonania wymiany urządzenia na nowe – przysłałem link do oferty sklepu operatora wraz ze zrzutem ekranowym, z którego wynikała dostępność tego urządzenia na stanach magazynowych operatora. Mimo upływu kolejnego tygodnia i dalszych pytań o realizację tej sprawy nadal pozostaję bez telefonu.

Z góry dziękuję za wskazówki. Poniżej dalsze informacje dotyczące sprawy.

Status stron:

Konsument nabył towar od Przedsiębiorcy.

Podstawa reklamacji:

Reklamacja z tytułu rękojmi (określonej w Ustawie z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny, art. 556 i nast.).

Daty:

Zakupu przedmiotu/usługi: październik 2015 r.

Zauważanie danej wady: 25 lutego 2017 r.

Data złożenia reklamacji: 26 lutego 2017 r.

Data rozpatrzenia reklamacji:

W ciągu 14 dni przysłano SMS (nie znam dokładnej daty) wyłącznie z informacją o tym, że telefon wrócił z serwisu i że jestem zapraszany do punktu sprzedaży. Z wiadomości nie wynikało uznanie/nieuznanie reklamacji – sprzedawca nie ustosunkował się w tej wiadomości do roszczeń.

13 marca 2017 r. – nastąpiło przeterminowanie sprawy,

16 marca 2017 r. – telefonicznie przedstawiono informację o nieuznaniu reklamacji (pracownik punktu sprzedaży),

17 marca 2017 r. - operator (faktyczny sprzedawca) w wiadomości e-mailowej starał się napisać, że z jego punktu widzenia wszystko jest w porządku. Zachęcał do odbioru niesprawnego urządzenia.

23 marca 2017 r. – po mych odpowiedziach do BOK, kontaktach przez FB oraz e-mailach do rzecznika prasowego, w SMS napisano mi (pracownik punktu sprzedaży) o braku możliwości wymiany telefonu z powodu rzekomego niewystępowania telefonu w ofercie) i o podjętej decyzji o zwrocie kosztów zakupu.

23 marca 2017 r. - wskazałem linki, zrzuty z których wynikała dostępność sprzętu w sklepie internetowym operatora (do tego sprzęt jest ogólnodostępny na rynku) - od tej pory brak kolejnego stanowiska sprzedawcy w tej sprawie.

Przedmiot zakupu/sprzedaży

Telefon zakupiony w ofercie promocyjnej za ok. 200 zł wraz z umową telekomunikacyjną na 2 lata i zobowiązaniem w wysokości ok. 100 zł/mies.

Zaistniały problem/wady:
Uszkodzenie ekranu (rozwarstwianie), krótki czas pracy na baterii, problemy z ładowaniem.

Rozszerzę swoje pytanie: czy w związku z twierdzeniem pracownika punktu sprzedaży o braku możliwości dokonania wymiany telefonu na nowy mogę skutecznie domagać się zwrotu niepromocyjnej ceny urządzenia?

Zgodnie z aktualnym cennikiem dostępnym na stronie operatora (sprzedawcy) niepromocyjna cena produktu przy zakupie z umową na czas nieokreślony, poza
promocją oraz przy zakupie telefonu bez umowy wynosi od 21 marca 2017 r. do odwołania 2079 zł.

Powrót