Rękojmia przy odkupieniu z firmy

• Autor wątku Autor wątku john80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

john80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dzień dobry,

mam możliwość odkupienia telefonu wygranego w konkursie, nie był jeszcze aktywowany. Ten telefon to iPhone, co jest istotne, bo gwarancja leci od momentu aktywowania telefonu, czyli (o ile się zdecyduję) od dnia kiedy za niego zapłacę i skonfiguruję.

Pytałem osobę sprzedającą telefon (osoba prywatna) o możliwość uzyskania kopii faktury zakupu telefonu przez firmę organizującą konkurs.

No i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy jest w ogóle sens uzyskania takiego dokumentu? Czy jeżeli stanę się posiadaczem telefonu i ulegnie on uszkodzeniu po 12 miesiącach gwarancji (ale przed upłynięciem 2 lat od zakupu), to będę mógł dać telefon na rękojmię/gwarancję do sklepu w którym został kupiony na firmę?

john80 napisał:
to będę mógł dać telefon na rękojmię/gwarancję do sklepu w którym został kupiony na firmę?

Pytanie skieruj bepośrednio do miejsca w ktorym ewentualnie bedziesz reklamowac uszkodzony towar.

Czekam na informację gdzie telefon został zakupiony, bo osoba, która go wygrała też musi zapytać o to organizatora.

Myślałem, że może ktoś kiedyś o coś takiego pytał, ale nie znalazłem podobnego tematu. Sądziłem też, że może jest jakaś reguła, a nie dobra wola sklepu :)

Reklamacje z rękojmi kierujesz do sprzedawcy telefonu - tej osoby prywatnej - podpisz z nim umowę sprzedaży.
Jeśli jest gwarancja na okaziciela, to będziesz mógł z niej skorzystać.
Jeśli gwarancja jest imienna, sprzedawca musi podpisać z Tobą dodatkowo umowę przelewu wierzytelności z tej gwarancji (tzw. cesja praw)

Powrót