Rekojmia samochód

• Autor wątku Autor wątku RNAR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RNAR

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam mam taki problem który się ciagnie prawie 2 miesiace.Kupiłem auto które miało uszkodzone sprzegło,oraz wymienione na fakturze przez sprzedajacego rzeczy do zrobienia check engine,sprawdzenie ukladu paliwowego.Okazało sie podczas wymiany sprzegla ze auto ma uszkodzona skrzynie biegów oraz duży wyciek oleju i plynu z chlodnicy.Po interwencji telefonicznej i dłuższych przepychankach sprzedajacy zgodził sie na naprawe auta.Po odbiorze w czasie powrotu do domu zauwazyliśmy że auto może rozpedzic sie max 120km/h. Podczas rozmowy ze sprzedajacym (musiałem zadzwonic gdyż faktura była zle wystawiona,a musiałem zarejestrowac auto) poinformowałem go o tej sytuacji i zapytałem czy cos na ten tamat wie,( odpowiedział ze nie ) oraz ze jade na diagnostyke do mechanika.Mechanik stwiedził ze jest problem z rzeczą która niby sprzedajacy naprawił (tak twierdził przed moim zakupem) oraz oddał auto na diagnostyke do auto elektryka i zgodnie stwiedzili ze uszkodzony jest silnik. Co moge w takim wypadku zrobić.Napisać pismo o rekojmie?Co jest lepiej uznawane odstapienie od umowy i żadanie zwrotu kwoty zakupu i napraw,czy żadanie obnizenia ceny?Jaki termin sprzedajacy ma na odp i co po tym terminie?

dodam ze sprzedajacy ma auto handel oraz warszat samochodwy

A napisz coś więcej? Przebieg tego auta, jego wiek? Napisz też dlaczego nie sprawdziłeś auta przed zakupem?

Rocznik 2007 przebieg 270000.Nie wiem co mamy na myśli mówiąc nie sprawdziłem,tyle co mogłem i się znałem to sprawdziłem.Zapewnienie sprzedawcy ktory zajmuje się tym zawodowo były że do zrobienia jest głównie sprzeglo

Powrót