Rękojmia tabletu i karty microsd

• Autor wątku Autor wątku Zacięty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zacięty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

W ubiegłym roku tuż przed świętami zakupiłem tablet Goclever mini tab 83.2(na firmę znajomego) i tuż po świętach kartę Sandisk micro sdhc 32gb(na osobę fizyczną).
tablet ma mnóstwo wad które wykryłem podczas użytkowania takie jak:
nie radzi sobie z odczytywaniem karty 32gb, rozdzielczość się nie zgadza, codziennie tablet zawiesza się i obraz robi się tak jakby w 3d i pomaga jedynie restart, system często potrafi się zatrzymać i przez jakiś czas nie można nim operować. Nie chciał bym robić problemów znajomemu i czy to właśnie ja mogę sporządzić takie pismo? Mam problem z odnalezieniem wzoru dotyczącego rękojmi, pierwszy raz będę z niej korzystał więc proszę o zrozumienie i podesłanie wzoru:ooo: Jeśli chodzi o kartę to zakupiłem ją właśnie na siebie i sprzedawca zapewniał mnie że będzie ona współpracowała z tym sprzętem i tylko z tego względu ją zakupiłem, czy jest możliwość żądania zwrotu pieniędzy za kartę ponieważ zostałem wprowadzony w błąd przez sprzedawcę, (prosił bym o wzór pisma jakie mam sporządzić odnośnie karty).

Ostatnio doszedł jeszcze jeden problem, mimo że cały czas dbałem o tablet tzn. od nowości folia na wyświetlaczu i ostrożne użytkowanie to i tak zdarzył mi się wypadek uderzyłem nim o kant stołu przez co na brzegu tabletu zrobił się odprysk/pęknięcie czy przez to jestem pozbawiony rękojmi?
img20130205221301.jpg

img20130205221322.jpg

do wyżej wymienionego tabletu posiadam oryginalne opakowanie, dokumenty, f-vat, jeśli chodzi o kartę to nie posiadam blistra z tego względu że sprzedawca wyrzucił po rozpakowaniu w sklepie, oczywiście f-vat jest.

Czy tak może wyglądać pismo?

Bydgoszcz, 06.02.2013

Do
Komputronik S.A ul Wółczyńska 37, 60-003 Poznań

Imię i nazwisko(moje czy właściciela firmy?)

Rękojmia​

Niniejszym, zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie tablet GoClever Tab r83.2 mini w dniu …24.12.12… jest wadliwy. Wady polegają na ……(tu wypiszę wszelkie wady)…………… Została stwierdzone w dniu 01.02.2013. Charakter podanej niezgodności wskazuje, że naprawa i wymiana towaru są niemożliwe, a dodatkowo, że wady towaru są istotne. Z uwagi na powyższe, na podstawie Art. 556. § 1 k.c. o rękojmi za wady, odstępuję od umowy sprzedaży. Zwracam zakupiony towar i proszę o zwrot ceny towaru na konto …………. w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.
Adres korespondencyjny: (imię nazwisko, zamieszkanie, tel)

W załączeniu składam kopię faktury vat.

Z poważaniem​
jeszcze jedno pytanie nie wiem czy mogę to tak sformułować "odstępuje od umowy sprzedaż"

Najlepiej nazwisko osoby z faktury, po co bawić się w upoważnienia do składania reklamacji.

nie oszczędzaj się zacytuj nawet cały dział kc
Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.
§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.
§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

możesz

Acha, możesz to dodatkowo wysłać mailem, albo:
1. Wysyłasz listem ZPO formularz reklamacji informując jednocześnie, że towar zostanie wysłany oddzielną przesyłką. Na liście i zwrotce informujesz o tym, że list zawiera zgłoszenie reklamacyjne.
2. Wysyłasz towar z informacją, że dotyczy on wcześniej oddzielnie przesłanego zgłoszenia reklamacyjnego.

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki, adres korespondencyjny może być na mnie? Aha i czy moje konto też może widnieć na piśmie?
"Adres korespondencyjny: (imię nazwisko, zamieszkanie, tel)"

Myślisz że będzie jakiś problem przez to pęknięcie i czy mogę coś zrobić z kartą, dla mnie to micro sd stoi pod wielkim znakiem zapytania ponieważ karta jako taka jest w 100% sprawna lecz ja ją zakupiłem tylko i wyłącznie do tabletu oczywiście po potwierdzeniu przez sprzedawcę, że karta będzie działała na sprzęcie.

Pytanie czy kartę kupił w sklepie internetowym? Jeśli nie, to nie przysługuje prawo do odstąpienia.

Oba produkty był kupione w sklepie stacjonarny.

Witam.
Podepnę się do tematu, bo nie mogłem znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie, a nie będę zakładał nowego.
Otóż załóżmy, że chce kupić telefon na firmę znajomego, ale w razie zepsucia się telefonu nie i skorzystania z rękojmi nie chciałbym mu niepotrzebnie zawracać głowy. Czy może on mi udzielić jakiegoś pełnomocnictwa, albo coś podobnego?
Z góry dzięki za pomoc

co powinno sie znalezc w takim pelnomocnictwie? jego i moje dane, model telefonu, nr imei, napisane np. udzielam pelnomocnictwa w sprawie rekojmi? czy cos jeszcze jest potrzebne?

Witam ponownie
od mojego pierwszego postu minęło trochę czasu, dzisiaj dostałem pismo o treści
img20130222093140.jpg

Nasuwa mi się pytanie czy ten sklep w ramach rękojmi może oddać sprzęt do producenta na gwarancje? (tak zrozumiałem z pisma)
Jak oddawałem tablet to myślałem że po to jest rękojmia aby ominąć gwarancje i mieć czystą książeczkę gwarancyjną. To jak to w końcu jest?
Rozumiem że teraz od nowa zaczęły się naliczać 2 tygodnie robocze na naprawę sprzętu? jest to naliczane od dostarczenia pisma czy może od daty widniejącej na piśmie (data na piśmie 02.20, dostarczenie 02.22).

Jakiem mam teraz możliwości?

Proszę was o rozjaśnienie mi tej sytuacji w głowie.

Możesz napisać maila: "Proszę o niezwłoczne w terminie do 14 dni, (licząc od dostarczenia niniejszego oświadczenia) wydanie towaru z usuniętymi wadami. Jeśli nie będzie to spełnione, oświadczam, że odstępuje od umowy."

To dalej jest rękojmia, producent odpowiada wobec sprzedawcy, dlatego wysyła do niego towar do naprawy.

Dzięki czyli to znaczy że nie będzie nic nabazgrane w karcie gwarancyjnej tak?
Chociaż koniec końców to i tak producent nie będzie w stanie naprawić tej usterki i odda mi niby naprawiony tablet, który będę musiał powtórnie reklamować, ale wtedy pieniądze będą mi się należały. Czy w przypadku zwrotu pieniędzy, sklep może odliczyć jakąś kwotę z tytułu amortyzacji?

Ostatnia edycja:
Zacięty napisał:
Nasuwa mi się pytanie czy ten sklep w ramach rękojmi może oddać sprzęt do producenta na gwarancje? (tak zrozumiałem z pisma)
A niby co sklep miałby robić z tabletem, odprawić czary / gusła / taniec szamana i w ten sposób naprawić? Sklep zapewne nie ma możliwości technicznych aby dokonywac napraw, zatem odsyła do serwisu producenta lub innego serwisu, naprawiającego taki sprzęt.

Zacięty napisał:
Jak oddawałem tablet to myślałem że po to jest rękojmia aby ominąć gwarancje i mieć czystą książeczkę gwarancyjną. To jak to w końcu jest?
Niekoniecznie w karcie gwarancyjnej będzie jakiś wpis, być moze korzystają z jakiegoś kanału dla dystrybutorów a serwis przyjmuje sprzęt na podstawie faktury zakupu.

Zacięty napisał:
Rozumiem że teraz od nowa zaczęły się naliczać 2 tygodnie robocze na naprawę sprzętu? jest to naliczane od dostarczenia pisma czy może od daty widniejącej na piśmie (data na piśmie 02.20, dostarczenie 02.22).
Skad ci się wzięły te "2 tygodnie robocze" ? Tak sobie przetłumaczyłeś termin "niezwłocznie"?
Poza tym "niezwłocznie" nie oznacza "już, teraz, dziś, od razu" tylko bez zwłoki, więc jakby naprawa miała trwać miesiąc a sklep jest w stanie wyskazać ze w tym czasie sprzęt np. nie leżał 2 tygodnie na półce ale był w serwisie, wykaże daty wysyłek/odbiorów itd to nadal mieści się to w terminie "niezwłocznie".

Zacięty napisał:
Jakiem mam teraz możliwości?
Póki co- czekać.

Witam, sprawa nadal się ciągnie, mianowicie 25 marca dostałem telefon że tablet już jest do odbioru i tego samego dnia pojechałem go odebrać.
Na miejscu okazało się że tablet jest poniszczony(mnóstwo rys) i po dłuższym sprawdzaniu go w sklepie stwierdziłem że czytnik kart nadal nie pracuje tak jak powinien więc, napisałem na miejscu już 2 pismo(rękojmie), oczywiście jako że to była już druga reklamacja napisałem że żądam zwrotu pieniędzy. Dzisiaj w odpowiedzi dostałem, że sklep odmawia zwrotu pieniędzy i proponuje mi wymianę urządzenia na nowe lub wymianę na inne urządzenie, za zwrotem lub dopłatą różnicy w kwocie.

Nie wiem czy dobrze interpretuje nasze prawo Art. 560. § 1.
Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
Napisze tak jak to zrozumiałem, konsument w przypadku 2 reklamacji ma prawo ubiegać się o pieniądze i nie musi godzić się na wymianę na nowy sprzęt, oczywiście jeśli wady są istotne powinien je otrzymać, w moim przypadku nic nie wyjaśnili tylko od razu wypalili z pomysłem wymiany na nowy sprzęt.
Jeśli coś źle zrozumiałem to proszę o poprawienie mnie i oczywiście pomoc :)

1. jeśli uznano reklamację i wady są istotne, sprzedawca nie może odmówić zwrotu ceny, bo odstąpiłeś od umowy,
2. może zaproponować kupno nowego,
3. nie jesteś konsumentem

Zacięty napisał:
napisałem na miejscu już 2 pismo(rękojmie), oczywiście jako że to była już druga reklamacja napisałem że żądam zwrotu pieniędzy. Dzisiaj w odpowiedzi dostałem, że sklep odmawia zwrotu pieniędzy i proponuje mi wymianę urządzenia na nowe lub wymianę na inne urządzenie
Nie ma już takiej możliwości, o ile jest spełniony podkreślony warunek:
Przepis prawny:
art. 560 kc
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Powrót