Rękojmia tabletu i karty microsd

• Autor wątku Autor wątku Zacięty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moim zdaniem należy mi się zwrot ponieważ wada jest dla mnie istotna ponieważ, przez częste samoistne odłączanie się karty od sprzętu może uszkodzić się karta jak i dane które na niej przechowuje, a także sprawdziłem że prędkość zapisu na kartę jest 20x mniejsza od standardowej. więc nie wyobrażam sobie wrzucania jakiegoś filmu na kartę przez pół godziny.
Przeszkadza to w normalnym użytkowaniu i dlatego zabieram się za pisanie.

cedwah napisał:
Decyzja wskazuje na istotność wad.
Dokładnie i to też umieszczę w piśmie.

Dzięki za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
To nie od tego zależy istotność. Wada jest istotna wtedy, gdy rzeczy nie da się używać zgodnie z jej przeznaczeniem. Tak jest w tym przypadku dlatego sprzedawca proponuje wymianę.

Poniżej moja reklamacja, może coś dodać lub coś źle napisałem?

Rękojmia
W odpowiedzi na pismo z dnia 04.04.13​

Niniejszym, zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie w dniu 24.12.12 towar jest niezgodny z umową. Niezgodność polega na zbyt niskim transferze danych który wynosi w granicach 500kb/s zapisu, a także częste samoistne odłączanie karty przez tablet co powodowało przerywanie zapisywania danych lub odczytu co w przyszłości może spowodować uszkodzeniu karty i utraceniu danych. Kolejną wadą jest sytuacja kiedy po wielu samoistnych podłączeniach karty, tablet nie ma możliwości zapisu danych na karcie i możliwy jest tylko odczyt. Charakter podanej niezgodności wskazuje, że niezgodność towaru z umową jest istotna. Z uwagi na powyższe, na podstawie art. 560 kc § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne. Odstępuję od umowy sprzedaży i nie zgadzam się na wymianę sprzętu na nowy, ponieważ nie jest to już pierwsza reklamacja na podstawie rękojmi, w tym wypadku proszę o zwrot ceny towaru na konto …………. w terminie 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma.

Małe poprawki:
Zacięty napisał:
Niniejszym, zawiadamiam, iż zakupiony przeze mnie w dniu 24.12.12 towar tj. tablet XXX jest niezgodny z umową. Niezgodność polega na zbyt niskim transferze danych pomiędzy tabletem a kartą typu XXX wynoszącym 500kb/s zapisu, a także samoistnym odłączaniu karty przez tablet skutkującym przerwaniem zapisu danych lub ich odczytu. To prowadzi do uszkodzenia karty i bezpowrotnej utraty danych. (...) Wada jest istotna i uniemożliwia mi normalne korzystanie z rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem. Z uwagi na powyższe na podstawie art. 560 kc § 1 odstępuję od umowy, nie zgadzając się na wymianę sprzętu na nowy. Rzecz była już naprawiana przez sprzedawcę i ograniczenie dotyczące możliwości odstąpienia od umowy nie ma zastosowania.

Kwotę ... należy przelać w terminie do 7 dni od dnia doręczenia niniejszego pisma na podane niżej dane:
...

Ostatnia edycja:
Tak dla porządku. "niezgodność z umową" to termin z ustawy o sprzedaży konsumenckiej i lepiej go zastąpić "wadą" albo "brakiem właściwości", etc.

Dziękuję wszystkim za pomoc, otrzymałem zwrot pieniędzy :)

Powrót