Rękojmia w relacji firma-firma

• Autor wątku Autor wątku northwest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

northwest

Witam serdecznie.
Zamówiłem usługę w pewnej firmie i niestety nie jest do końca wykonana należycie. Chciałem skorzystać z prawa rękojmi.
Zakup odbył się w oparciu o fakturę vat (firma-firma).

W związku z powyższym chciałem się dowiedzieć:
1. ile czasu firma w której zamówiłem usługę ma na rozpatrzenie rękojmi z tytułu wady?
2. Jeśli wyślę żądanie rękojmi listem poleconym, to termin liczy się od daty nadania listu, czy od daty odbioru listy przed odbiorcę?
3. ile czasu od decyzji wykonawcy (mam nadzieję pozytywnej) może trwać maksymalnie taka naprawa?
4. przez jaki okres mam prawo skorzystać z rękojmi?

Bardzo proszę o odpowiedź,
Northwest

Przepis prawny:
Kodeks cywilny
Art. 563. § 1. Przy sprzedaży między przedsiębiorcami kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi, jeżeli nie zbadał rzeczy w czasie i w sposób przyjęty przy rzeczach tego rodzaju i nie zawiadomił niezwłocznie sprzedawcy o wadzie, a w przypadku gdy wada wyszła na jaw dopiero później – jeżeli nie zawiadomił sprzedawcy niezwłocznie po jej stwierdzeniu.
§ 2. Do zachowania powyższego terminu wystarczy wysłanie przed jego upływem zawiadomienia o wadzie.

W przypadku działań związanych z prawem autorskim rękojmia wygasa po przyjęciu utworu.

Dziękuję za odpowiedź.
Tak, chodzi o stronę internetową (czyli prawa autorskie).
Co oznacza iż rękojmia "wygasa po przyjęciu utworu" w moim przypadku?
Czy jeśli podczas testów strony nie znalazłem problemów i ich nie zgłosiłem, to w tej chwili już nie mam prawa do rękojmi?

Przepis prawny:
Prawo autorskie
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.

Należy uważać, że utwór został przyjęty:
northwest napisał:
... Zakup odbył się w oparciu o fakturę vat (firma-firma). ...

northwest napisał:
... Czy jeśli podczas testów strony nie znalazłem problemów i ich nie zgłosiłem, to w tej chwili już nie mam prawa do rękojmi?
Tak, utwory rządzą się trochę innymi prawami.

Dziękuję bardzo za informację :) Czyli jedyne co mi zostało, to dogadanie się na płatne zmiany z wykonawcą? :)

Powrót