Rękojmia za wady fizyczne - żądanie wymiany, koniec terminu

• Autor wątku Autor wątku Kobi55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kobi55

Użytkownik
Odpowiedzi
258
Witam serdecznie,
oddałem na podstawie Rękojmi za wady fizyczne laptopa marki DELL (cena rynkowa ok. 3500 zł). Oddałem go przed upływem roku od momentu kupna. Dzisiaj mija 15 dzień od momentu złożenia reklamacji. Sprzedawca ma na odpowiedź 2 tygodnie, w innym wypadku reklamacja jest zaakceptowana. Żądałem wymiany sprzętu na nowy. Czy muszę teraz wystosować jakieś pismo, że minął termin czy coś? Drugie pytanie: W ustawie jest, że sprzęt musi być wymieniony w nieuciążliwym czasie (czy jakoś ponownie), mogę jakoś określić ten czas? Jestem osobą, która używa laptopa na co dzień do pracy i jest mi on potrzebny.

Pozdrawiam
Kobi55

Pomyłka, termin mija 27.08 niemniej i tak proszę o poradę, ponieważ na ich stronie jest informacja że laptop nawet nie pojechał do serwisu.

W zalacznikach jest potwierdzenie z neonetu oraz moje pismo do nich.

Pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
To był zakup związany z prowadzoną działalnością gospodarczą lub zawodową, a nie konsumencki?

@loco1
Nie,
Byl to zakup konsumencki, przez osobe prywatna, do celow prywatnych.

Laptop kupiony w sierpniu 2014 r., więc stosuje się przepisy Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.

Wielokrotnie pisano na forum, że dla własnego dobra nie podaje się ani telefonu, ani maila, bo to ułatwia sprzedającemu terminowe dostarczenie odpowiedzi na reklamację. Jeśli dostaniesz jutro, 26.08.15 r. odpowiedź o nie uznaniu reklamacji, to masz kłopot. Gdyby wysłali odpowiedź pocztą trdycyjną, to dojdzie dzień później i masz podstawę żądania o wymianę.

Ostatnia edycja:
Rozuniem, moj blad, ale przecież gdyby dzwonili - moge nie odebrac, moge byc na spotkaniu albo gdziekolwiek. Wiadomosc musi zostac przekazana w sposób skuteczny tak?

Dobrze to rozumiem?

Drugie - jezeli jednak nie odpowiedzą - co mam dalej zrobic?

Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz ;)

Sprawa wydaje się oczywista, przyjmuje się, że kupujący nie jest fachowcem i mógł powołać się na niewłaściwy przepis, jednakże jego intencją jest uzyskanie wymiany laptopa. Jest to ujęte w firmowym zgłoszeniu reklamacyjnym.
Sprzedający, jeżeli nie odpowie na reklamację w terminie 14 dni, jest zobowiązany do wypełnienia żądania kupującego. Ma tu zastosowanie art. 8 ust. 1 i 3 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego.
Kobi55 napisał:
Wiadomosc musi zostac przekazana w sposób skuteczny tak?
Dobrze to rozumiem?
Tak.
Kc art. 61: Oświadczenie woli, które ma być złożone innej osobie, jest złożone z chwilą, gdy doszło do niej w taki sposób, że mogła zapoznać się z jego treścią.

Ostatnia edycja:
Kobi55 napisał:
@loco1
Nie,
Byl to zakup konsumencki, przez osobe prywatna, do celow prywatnych.

Niestety, podałeś podstawę prawna wykluczającą zastosowanie ustawy konsumenckiej.
Brak ustosunkowanie się w terminie 14 dni nie skutkuje niczym.

bebo napisał:
Sprawa wydaje się oczywista, przyjmuje się, że kupujący nie jest fachowcem i mógł powołać się na niewłaściwy przepis,
Dlaczego ma się tak przyjmować. Skąd sprzedawca ma mieć wiedzę, że to był zakup konsumencki?

Przexiez to wynika z faktury,jest wystawiona na os prywatna

Z tego nie wynika, że to zakup w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą.
Tym bardziej, że przecież reklamujący powołuje się na przepisy o rękojmi, a przecież to on najlepiej zna cel zakupu.

loco1 napisał:
Z tego nie wynika, że to zakup w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą.
Tym bardziej, że przecież reklamujący powołuje się na przepisy o rękojmi, a przecież to on najlepiej zna cel zakupu.

Panowie, prosto dla czlowieka nie zajmujacego sie prawem: co mam zrobc jak minie 14 dni?

Edit: czy cos takiego bedzie dobre:

W zwiazku z brakiem odpowiedzi na rekojmir... o numerzr ..
zgloszona dnia ... . Zgodnie z "art. 8 ust. 1 i 3 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej" prosi sir o wymiane sprzetu na nowy.

Ostatnia edycja:
Nic.
Jeśli to faktycznie był zakup konsumencki, to wyślij ponownie poprawne zgłoszenie reklamacyjne - jeśli oczywiście chcesz.

loco1 napisał:
Pokaż zgłoszenie reklamacyjne.
Kobi55 napisał:
W zalacznikach jest potwierdzenie z neonetu oraz moje pismo do nich.
loco1 napisał:
Dlaczego ma się tak przyjmować. Skąd sprzedawca ma mieć wiedzę, że to był zakup konsumencki?
Co to za bzdury?
Po co chciałeś widzieć zgłoszenie? Na nim nie ma nic o tym, że jest to zakup na firmę, czy działalność.
loco1 napisał:
Nic.
Jeśli to faktycznie był zakup konsumencki, to wyślij ponownie poprawne zgłoszenie reklamacyjne - jeśli oczywiście chcesz.
Po co dajesz szkodliwą radę, żeby powtórnie zgłaszać to, co już jest zgłoszone? Żeby zgłaszający stracił możliwość powołania się na upływ 14 dni?

loco1 napisał:
Nic.
I ponownie, 14 dni oczekiwania?
A gdybym dal pismo ze 14 dni minelo? Moze nie zwroca uwagi na to co to za ustawa?
A jak zwroca to powiem ze sie pomylilem i zglosze jeszcze raz.

@bebo
Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w bzdurne dyskusje na tematy, w których brak Ci wiedzy.

Kobi55 napisał:
I ponownie, 14 dni oczekiwania?
Niestety, tak - jeśli chcesz być pewien skutków prawnych.
Kobi55 napisał:
Moze nie zwroca uwagi na to co to za ustawa?
A jak zwroca to powiem ze sie pomylilem i zglosze jeszcze raz.
Jak uważasz.

Nie kombinuj, bo Twoje pismo jest dodatkiem do reklamacji. Trzymaj się 14 dni.

Ostatnia edycja:
Bebo - nie kombinuj czyli nie mam robić nowej reklamacji czy nic nie pisac po skończonym terminie?

Powrót