Rekojmia

• Autor wątku Autor wątku peso1310
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peso1310

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam,
czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak w tym przypadku działa rękojmia.

Sprzęt kupiony na firmę. Psuję się jedna z jego części. Zostaje naprawiona. Mija miesiąc psuję się. Zostaje wymieniona na nową. Mija znowu parę miesięcy znowu zostaje wymieniona na nową. I tu pytanie. Minął już rok. Część znowu się psuję. Czy po tym czasie na każdą część, która została wymieniona na nową obowiązuje gwarancja/rękojmia ?

Ok, a jak po okresie gwarancyjnym kupie nową część do maszyny to na nią mam rok rękojmi ?

Przeycztałem i nie bardzo wiem o co chodzi. Ze pytanie dotyczy przedsiebiorstwa ?

Że mieszasz rękojmię i gwarancję i nie wiadomo o co pytasz, z czego korzystasz....

Producent udziala rok gwarancji na urządzenie. Jest już po tym czasie. I tu było drugie pytanie, czy jak kupie jakieś podzespoły do niego to czy są one objęte roczną rekojmią ?
Bo nie bardzo wiem co zrobić kiedy np kupiona część zepsuję się po np 3 miesiącach.

peso1310 napisał:
czy jak kupie jakieś podzespoły do niego
vs
peso1310 napisał:
Czy po tym czasie na każdą część, która została wymieniona na nową obowiązuje gwarancja/rękojmia ?
To w końcu o jakie pytasz? Wymienione przez gwaranta czy kupione?

Temat jak dla mnie jest dość skomplikowany.
Podzespoły non stop się psuły i były wymieniane na nowe.
Ale, że jest już sporo po gwarancji zapewne będę musiał za nie sam płacić.

Pytanie dotyczy część która się zepsuła i sam ją kupiłem.

Podlega pod rękojmię, a także gwarancję, jeśli gwarant wystawia takową na daną część.

A jak wygląda sytuacja jak problem został zgłoszony podczas trwania gwarancji/rękojmi.
Kilkanaście prób rozwiązania bez powodzenia. Kończy się rękojmia a problem nadal się powtarza. Czy jeśli sprawa nie została nigdy skutecznie rozwiązana to okres roku nie jest zamieniony na czas aż zostanie zakończona sukcesem ?

peso1310 napisał:
Czy jeśli sprawa nie została nigdy skutecznie rozwiązana to okres roku nie jest zamieniony na czas aż zostanie zakończona sukcesem ?
Nie.

peso1310 napisał:
A jak wygląda sytuacja jak problem został zgłoszony podczas trwania gwarancji
Przepis prawny:
Art. 581.
211)

§ 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu
z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał
istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na
nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy
naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje
się odpowiednio do części wymienionej.

to już nic nie rozumiem.
Część A psuje się na gwarancji. Zostaje wymieniona na nową. Gwarancja leci na nowo. Cześć znowu się psuję, zostaje wymieniona więc gwarancja zaczyna się od nowa. I co tak w nieskończoność ?

Czy w tym co napisałem wcześniej można zmienic słowo gwarancja na rękojmia ?

Mieszasz strasznie, raz tak, raz tak. W związku z tym napisz proszę pytanie pełnym zdaniem, dokładnie o to o co chodzi, zamiast "czy można zmienić słowo". Nawet nie wiem do którego "wcześniej" się odnosisz...

Powiedzmy, że producent nie udziala gwarancji na nowe części.

Część A psuje się.Nie minął jeszcze rok więc obowiązuje rękojmia. Zostaje wymieniona na nową. Rekojmia leci na nowo. Cześć znowu się psuję, zostaje wymieniona więc rękojmia zaczyna się od nowa. I co tak w nieskończoność ?

wiem ,że mieszam ale sprawa jest bardzo skomplikowana i nie zawsze wiem jak logicznie to wytlumaczyc

Nie. Rękojmia działa do 2 lat. Najlepiej jeśli na spokojnie przeczytasz sobie Art. 556 Kodeksu Cywilnego i dalsze. Nie jest tego dużo, nie jest to trudne. Zwróć tylko uwagę, że nie dotyczą ciebie zapisy odwołujące się do konsumenta.

PS
Nie chodzi o to że mieszasz, tylko o brak jasności, bo trudno złapać co konkretnie masz na myśli. Stąd prośba o to aby kolejne pytania zadawać komplementarnie, od a do z.

Do 2 lat na tą samą część, ale jak zostaje wymieniona na nową to nie jest liczona od nowa ?

poczytalem i ja to rozumiem tak:
Weźmy za przykład amortyzator. Rękojmia trwa dwa lata.
1. Amortyzator się psuję po pół roku. Zostaje naprawiony. Znowu się psuje zostaje naprawiony. Mijają dwa lata i problem wygasa. Koniec rękojmi.

2. Amortyzator się psuje po pół roku. Zostaje wymieniony na nowy. Rękojmia rozpoczyna się na nowo. I tak za każdym razem gdy jest wymieniony na nowy.

3. Wymieniam go na własny koszt. Rękojmia rozpoczyna sie na nowo.

Powrót