Rękojmia

• Autor wątku Autor wątku STALONY
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

STALONY

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam wszystkich i mam pytanie w sprawie:

Półtora miesiąca temu zakupiłem alternator regenerowany do samochodu osobowego przez Allegro,pojechałem do mechanika na jego wymianę.
Po jakimś czasie otrzymałem telefon od mechanika ze alternator hałasuje z pytaniem co robimy w tej sprawie.Pojechałem do warsztatu sprawdzić osobiście,okazało się ze alternator nadmiernie hałasuje po odpuszczeniu gazu,wstępna diagnoza mechanika wadliwe łożyska i pasowało by to zareklamować.Alternator został wymontowany i odesłany do sprzedawcy w ramach 14dniowego zwrotu bez podania przyczyny.Sprzedawca zwrotu mi nie uznał bo stwierdził ze towar był używany.Po kilku telefonach i próbach dogadania się z nim dałem sobie spokój.
Wysłałem na e-mail pisemna reklamacje z tytułu rękojmi bo karty gwarancyjnej jak i faktury nie otrzymałem wbrew zapewnieniom sprzedawcy o udzielonej rocznej gwarancji i pisemnego dokumentu dołączonego do paczki.
W reklamacji zażądałem zwrotu pieniędzy.W miedzy czasie odtworzyłem dyskusje na allegro gdzie sprzedawca kilku krotnie napisał ze alternator sprawdził i jest w 100% sprawny co potwierdza wydruk z testera.sprzedawca wysłał towar z powrotem bez wcześniejszego uzgodnienia daty i miejsca wysyłki ,paczka nie została odebrana ponieważ teraz przebywam za granica, a towar kupiony i montowany w Polsce.Mediator z allegro napisał żeby sprawę zgłosić na policje jeśli się nie dogadamy.Po upływie 14 dni od daty wysłania reklamacji sprzedawca nie odpowiedział pisemnie na e-mail czy ta rzecz naprawi czy wymieni na inna wolną od wad lub zwróci pieniądze.(osobiście twierdzę ze jeśli mechanik stwierdza wadliwie działające urządzenie a tester sprzedającego nie wykrywa błędów to powinien wymienić ta rzecz na inna wolna od wad lub naprawić ja wymieniając cześć uszkodzoną) Co mam z tą sprawą zrobić i czy mam jakieś szanse na zwrot pieniędzy?

Czy zostałeś przez sprzedawcę poinformowany o prawie do odstąpienia i odpowiedzialności za zmniejszenie wartości rzeczy?

Na stronie sprzedawcy jest regulamin gwarancji oraz ze gwarancja ta nie wyłącza dochodzenia swoich spraw z tytułu rękojmi.

Ktoś jeszcze może mi pomoc?

Zakładając, że zakup na cele niezwiązane z działalnością i Kup Teraz! to opcje masz dwie:

1) Poczytać Ustawę o Prawach Konsumenta. Z niej dowiesz się, że sprzedawca nie może odmówić uznania odstąpienia od umowy bez podania przyczyny z powodu użycia rzeczy. Jeśli nie zostałeś poinformowany zgodnie z art 12 ust 1 pkt 9 UoPK to nie przysługuje mu roszczenie z tytułu zmniejszenia wartości rzeczy wskutek użycia.

2) Sprzedawca, w przypadku żądania odstąpienia od umowy, nie jest związany terminem 14-dniowym. Możesz ewentualni go ponaglić, aczkolwiek podejrzewam, że odpowiedź będzie taka jaka jest podczas sporu na portalu.

Ostatnia edycja:
Z Praw Konsumenta wynika ze sprawę powinienem wygrać w sadzie bez problemu,ale sprzedawca nadal zakrywa się swoim wydrukiem z testera i pisze ze w sadzie bardzo chętnie się spotka, tak jak by był pewien swego,pisze również ze do tej pory nie otrzymał ode mnie żadnych dokumentów reklamacyjnych.
Już kolejny raz w odpowiedzi napisałem ze wysłałem na e-mail reklamacje z tytułu ustawowej rękojmi, a nie korzystam z gwarancji przyznanej przez gwaranta czyli przez niego.także innych dokumentów nie potrzebuje,dowód w płaty przez Pay i deklaracje mechanika mogę dostarczyć w sadzie jeśli będzie potrzebna.

Na przykład jeśli mieszkam w Warszawie a on w Gdańsku ,to przy złożeniu wniosku do sądu, gdzie sad ustali rozprawę u mnie czy u niego?jestem ciekaw czy na rozprawę będę musiał dojechać?

STALONY napisał:
Już kolejny raz w odpowiedzi napisałem ze wysłałem na e-mail
Jeśli sprzedawca nie podał adresu @ pod którym można składać reklamacje, to radzę wysłać pismo listem poleconym.

Powrót