Rękojmia

• Autor wątku Autor wątku Jakub2022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jakub2022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry.
Prosiłbym o pomoc w następującej kwestii - początkiem lipca awarii uległ soundbar, dość drogi, bo zakupiony za ponad 5000 zł w listopadzie 2020 r. w jednej z popularnych sieci marketów nie dla idiotów. Podjechałem 2 lipca do marketu, wypełniłem druk reklamacyjny zaznaczając pole z żądaniem zwrotu pieniędzy. W dniu dzisiejszym otrzymałem maila i SMS, że sprzęt został naprawiony i jest gotowy do odbioru. W międzyczasie kontaktowałem się z WIH, gdzie otrzymałem informację, że w przypadku braku jakiejkolwiek wiadomości ze strony sklepu w ciągu 14 dni, moje żądanie zostaje uznane. Rzecznik praw konsumenta stwierdził natomiast, że naprawa nie może zostać dokonana bez poinformowania mnie o tym i zapytaniu o moją zgodę. Po upływie 14 dni dzwonilem również na infolinię, gdzie miły pań przeprosił mnie, że nie informowali w ciągu tych 14 dni i że sprzęt przeleżał w sklepie, dodał, iż serwis zamowil części do naprawy. Ja w tej rozmowie podtrzymał moje żądanie.
Jakie mam teraz możliwości, aby moje pierwotne żądanie zostało spełnione?
W mojej ocenie samowolna naprawa sprzętu, co najmniej uniemożliwiła mi skorzystanie z praw przysługujących z KC (np. Wymiana sprzętu na nowy).
Pozdrawiam serdecznie!

Jakie mam teraz możliwości, aby moje pierwotne żądanie zostało spełnione?
Żadne. Art. 560 §1 kc. Co więcej przy żądaniu odstąpienia od umowy sprzedawca ma 30 dni, a nie 14 (art. 7a Ustawy o prawach konsumenta) - jeśli ma zastosowanie.

UOKiK twierdzi, że "Jeżeli jest to pierwsze żądanie złożone w ramach reklamacji dotyczącej danego towaru, sprzedawca może zaproponować konsumentowi niezwłoczną wymianę lub naprawę – niewiążącą się z nadmiernymi niedogodnościami. Nie może jednak zrobić tego bez powiadomienia o tym konsumenta, ma on bowiem prawo do zmiany propozycji przedsiębiorcy (z wymiany na naprawę lub odwrotnie)."

I jest to dostępne na ich stronie.

Tylko ty nie żadaleś naprawy lub wymiany tylko zwrotu pieniędzy więc cytowany tekst ciebie nie dotyczy.

Cytat pochodzi z działu dotyczącego odstąpienia od umowy.

A może byś łaskawie przeczytał podany na tacy przepis? UOKiK nie jest sądem, żeby interpretować prawo i też popełniają błędy.

Czytałem, rzecz jasna, tak jeszcze z czystej ciekawości - jeżeli żądałbym wymiany na nowy produkt, a sprzedawca w ciagu 14 dni nie udzieliłby odpowiedzi, to wówczas moje konkretne żądanie zostaję uznane, czy sama reklamacja (i np. sprzedawca naprawi produkt) ?

Ok, towar odebrałem. Był sprawny do dnia dzisiejszego - usterka ta sama, co z odstąpieniem od umowy? Sprzedawca ma prawo odmówić zwrotu pieniędzy? Nie chcę ponownej naprawy.

Możesz żądać odstąpienia od umowy z powodu nieskutecznej naprawy. O ile wada jest istotna.

Ok, ale czy sprzedawca może moje żądanie odrzucić i np. ponownie "na siłę" naprawiać? Co to znaczy, że wada jest istotna? Chodzi o niemożność spełnienia funkcji sprzętu, czy środki potrzebne do przywrócenia jego poprawnego działania?

Oczywiście zapoznałem się z treścią art. 560 KC :) Jednak zastanawiam się, czy takie markety e ogóle przestrzegają tych zapisów, czy może trzeba będzie iść do sądu.
W kwestii wady istotnej - soundbar jest zestawem z subwooferem i dwoma satelitami, oprócz belki nic innego nie gra, więc w mojej ocenie jest to wada istotna, bo sprzęt nie spełnia swoich funkcji. Jednak czy interpretacja może być taka, że do przywrócenia stanu użyteczności wystarczy wymiana jednej płytki i jest to wówczas wada nieistotna?

Ok, ale czy sprzedawca może moje żądanie odrzucić i np. ponownie "na siłę" naprawiać?
Możesz wtedy nie przyjąć naprawionej rzeczy, o ile wada była istotna.

Co to znaczy, że wada jest istotna?
Taka, która czyni przedmiot bezużytecznym w kontekście zawartej umowy lub jego przeznaczenia. Każda wada wymaga oceny indywidualnej czy jest istotna.

Jednak zastanawiam się, czy takie markety e ogóle przestrzegają tych zapisów, czy może trzeba będzie iść do sądu
Zdarza się. Jest jeszcze Rzecznik Praw Konsumenta.

W kwestii wady istotnej - soundbar jest zestawem z subwooferem i dwoma satelitami, oprócz belki nic innego nie gra, więc w mojej ocenie jest to wada istotna, bo sprzęt nie spełnia swoich funkcji
Tu się zgadzam, że może być, ale zależy co się dokładnie zepsuło.

Jednak czy interpretacja może być taka, że do przywrócenia stanu użyteczności wystarczy wymiana jednej płytki i jest to wówczas wada nieistotna?
To jest właśnie kwestia oceny istotności. Jeśli jest to kwestia tylko jednej płytki to faktycznie może dojść do sytuacji, w której nawet sąd uzna, że nie jest to istotna wada, bo wadliwa jest płytka, a nie na przykład nie grające satelity i subwoofer.

Ostatnia edycja:
Tylko, że ta wadliwa płytka przekłada się na brak połączenia subwoofera i satelit z belką, przez co sprzęt jest bezużyteczny i nie jest możliwe jego użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem.

Dziękuję za pomoc!

Powrót