Rekompensata za udział w ćwiczeniach wojskowych

• Autor wątku Autor wątku wilkomen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wilkomen

Użytkownik
Odpowiedzi
257
Za udział w ćwiczeniach wojskowych rezerwy przysługuje rekompensata za utracony dochód - zgodnie z art. 312 Ustawy o obronie ojczyzny. I tu mam pytanie - bo jak wiadomo, żeby dochód zrekompensować, to trzeba wykazać ile by się zarobiło w tym czasie. I tu pojawia się pytanie - jaki dokument należy przedstawić aby wykazać dochody będące podstawą do wyliczenia rekompensaty, w przypadku gdy źródłem dochodu jest JDG na ryczałcie? W tym przypadku nie uzyskam zaświadczenia o dochodach z US

Uzyskasz zaświadczenie o przychodach i to powinno być honorowane

Tak przynajmniej stanowi art 312.
Czy ty pod niego podpadasz to już inna kwestia.

2. Świadczenie pieniężne za każdy dzień terytorialnej służby wojskowej
pełnionej rotacyjnie stanowi kwota 1/22 całkowitego miesięcznego wynagrodzenia
brutto, dochodu lub przychodu dla żołnierzy rozliczających ryczałt od przychodów
ewidencjonowanych
, o których mowa w ust. 1, pomnożona przez liczbę dni pełnienia
tej służby w danym miesiącu.

mokul napisał:
Uzyskasz zaświadczenie o przychodach i to powinno być honorowane

Niestety to nie takie proste, jaki konkretnie wniosek powinienem złożyć?
Składałem wniosek o wydanie zaświadczenia o dochodach(ZAS-DF). Odpowiedź - nie jestem podstnikiek podatku dochodowego od osób fizycznych. Dodatkowo jest informacja ze złożyłem PIT-28, który nie jest objęty tym zaświadczeniem

Jest bardzo proste.
Nie masz składać wniosku o zaświadczenie o dochodach tylko o przychodach.
Czyli ZAS-DFU

Złożyłem wniosek ZAS-DFU, i dołączę do wniosku o rekompensatę. Zobaczymy co z tego wyjdzie, conajwyżej następnym razem zadbam o swoje zdrowie w terminie ćwiczeń ;)

Jako że nie mogę już edytować komentarza - dostałem telefon z urzędu skarbowego po złożeniu ZAS-DFU:
Nie mogą mi wydać bo jestem na ryczałcie. Trochę to dziwne, ponieważ na stronie rządowej dotyczącej podatków jest napisane:

o wysokości przychodu, dochodu, podatku należnego oraz składek na ubezpieczenia wykazane w PIT (ZAS-DFU)

W każdym razie nie wnikałem głębiej, ponieważ dostałem też informacje żeby złożyć pismo ogólne o wydanie zaświadczenia o przychodach

Powrót