Rencista, a alimenty

• Autor wątku Autor wątku alis3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alis3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mąż ma rentę od kilku lat.Co roku staje na komisji i ponownie mu przyznano.
Mamy roczną córkę i za kilka dni urodzę drugie dziecko.Chcę go podać o alimenty.Ja jestem obecnie na L-4 a potem idę na macierzyński.Poza tym mąż ma do spłacenia kredyt,który wzięła moja mama,ale podpisała umowę z mężem o spłacie miesięcznej w wysokości 400zl.Mąż pracował na czarno ,ale obecnie nie kwapi się do żadnej pracy. Ile można wyegzekwować od niego alimentów na dwoje dzieci jeśli ma rentę i tą ratę do spłacenia?Czy mogę podać teściową lub siostrę o alimenty?Siostra jest niezamężna i ma dochody z wynajmu domu.

Jeżeli mąż będzie nieściągalnym, to można starać sie o te świadczenia od dziadków.
Pamietajmy jednak, że zobowiązanymi w tej kwestii są dziadkowie z obu stron i jeżeli dziadkowie z lini ojca nie będa mogli finansowo podałać tym obowiązkom, to ten zaszczytny obowiązek przechodzi na drugich dziadków ze strony matki.
Mieliśmy tutaj podobny temat, gdzie adwokat takowych dziadków kombinował jak przerzucić te świadczenia na kolejnych krewnych.

Znam podobną sytuacją .Mój kolega jest na zasiłku dla bezrobotnych i jest w separacji z żoną,ale mieszkają razem.żona podała o alimenty jego rodziców.
Matka płaci 100zł, a ojciec 400zł

Z renty komornik ściągnie maksymalnie 60% i to z pierwszeństwem przed wierzytelnością banku.

Powrót