Rencistka a wyjazd na stałe do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku dziunia83.83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziunia83.83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie wszystkich.

Pisze bo potrzebuję pomocy i wszelkich informcji na nurtujacy mnie problem.

Otóż. Mam babcię w wieku 71 lat. Mieszka i jest zameldowana w Polsce. Ma dwie córki, które wyjechały za granicę, są tam legalnie-mieszkają i pracują. Moje pytanie dotyczy babci. Czy jest możliwość wyjazdu babci do Niemiec, wymeldowanie jej z polski zameldowanie tam w Niemczech, przepisanie renty, żeby pobierała ja w Niemczech i płaciła tam jakieś składki, żeby była tam formalnie legalnie i korzystała np z usług lekarzy w razie potrzeby.
Jeżeli ktoś wie coś na ten temat to prosiłabym o informacje i w razie potrzeby co trzeba by było załatwić.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Babcia może wyjechac legalnie na zaproszenie córek/córki załatwione w niemieckim urzędzie, jeżeli córki/córka przebywa w Niemczech legalnie i zamieszkała na stałe.
W ogóle sytuacja z wypłatą rent i emerytur z Polski za granicę wyglada w nastepujący sposób:
jeżeli miedzy państwami jest podpisane porozumienie o wzajemnym przesyłaniu świadczeń, obywatel obcego kraju dostaje w kraju pobytu swoje świadczenie za pośrednictwem tamtejszego organu wyspłacającego renty/emerytury. Czy odbywa się to przez przelew pocztowy, osobisty odbiór czy przelew na konto bankowe - jest to kwestia techniczna. Jezeli nie istnieje porozumienie międzypanstwowe, wtedy świadczenie wpłaca się na konto w "starym kraju". Jego odbiór może nastapić przez zainteresowaną osobę osobiście w czasie wizyty, może być odbierane przez pełnomocnika (i ew. przesyłane zainteresowanemu na konto bankowe lub za pośrednictwem firm finansowych typu Western Union). Jeżeli zainteresowany wyprowadza się do kraju, z którym nie ma żadnych umów, pozostaje jedynie depozyt/konto bankowe w kraju pochodzenia oraz odbiór osobisty lub przez pełnomocnika i osobisty przewóz pieniędzy. W przypadku dużej kwoty (ponad 15000 euro) - z zaświadczeniem z banku.
Co do zaproszenia, córki babci powinny się dowiedzieć na miejscu, czy mogą załatwić zaproszenie (zależy to od ich statusu). Dokumenty wymagane - to dowody statusu zapraszającego (z miejsca zatrudnienia - zaświadczenie o zarobkach i trybie zatrudnienia, dokumenty udowadniające sytuację mieszkaniową, dokumenty udowadniające status osobisty zapraszajacego) oraz zapraszanego (dowodzące pokrewieństwa, jeżeli posiada dochody własne - o ich posiadaniu). O konkretach powinny pytac w Niemczech.

;). Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie. Czy jeżeli zostana wszystkie papiery załatwione wzwiązku z zaproszeniem babci do Niemiec i renta przepisana, to czy babcia będzie mogła kożystać z wizyt u lekarza w razie nie daj boże jak by sie coś stało.

Z gówy dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

i tu nalezaloby spytac ubezpieczyciela czy wyrazi na to zgode, bo wyplata polskiej renty w euro to nie problem wystarczy ja przeliczyc, ale pokrycie kosztow ewentualnych wizyt lub badan to juz inna historia.
dla przykladu podam, ze wizyta u laryngologa i wyczyszczenie uszu z woskowiny uniemozliwiajace slyszenie to koszt 36€
w przypadku osob starszych to moga byc wizyty np. u kardiologa a to juz duzo wieksze koszty

Powrót