Renowacja mebli

• Autor wątku Autor wątku Arlaya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arlaya

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam następujący problem: Pod koniec grudnia 2020r. zawarłam umowę na renowację mebli (malowanie, lakierowanie drewna i wymiana tapicerki). Umowa jest pisemna, mam w niej zapis o wpłaconej zaliczce na poczet prac. Umowę podpisałam we własnym domu, zaraz po podpisaniu wykonawca zabrał ze sobą meble cele wykonania usługi.

Na początku kontakt z wykonawcą był w porządku, natomiast od początku lutego kontakt był praktycznie żaden - wykonawca nie odbierał telefonów ani nie odpisywał na maile, jeśli udało się skontaktować telefonicznie, to zasłaniał się problemami osobistymi opóźniającymi prace.

W kwietniu dwukrotnie umawiałam się z wykonawcą na odbiór mebli, odbiór dwukrotnie nie nastąpił, wykonawca nie odbierał telefonu w umówionym dniu. Od tygodnia znów nie ma z nim żadnego kontaktu.

Uważam że mam uzasadnione obawy, że zostałam oszukana. Jak powinnam teraz postąpić? Czy kolejnym krokiem jest pismo? Czy zgłosić oszustwo na policję?

Proszę o poradę.

Umowa określa jakiś termin zakończenia prac?

Nie, nie mamy w umowie terminu zakończenia prac.

Zatem zacznij od wezwania do ich dokończenia, wyznaczając jakiś rozsądny termin np. 14 dni od wezwania. Potem możesz od umowy odstąpić na podstawie art. 491 kc.

Dysponuję wyłącznie adresem na który zarejestrowana jest firma wykonawcy (oddalona 400km od miejsca podpisania umowy).

Podejrzewam że wykonawca już tam nie mieszka, Czy taki adres będzie wiążący? Czy muszę raczej spróbować ustalić obecny adres zamieszkania wykonawcy?

Podejrzewam że wykonawca już tam nie mieszka, Czy taki adres będzie wiążący?
Wiążący jest adres z umowy.

Czy muszę raczej spróbować ustalić obecny adres zamieszkania wykonawcy?
Jeśli masz pewność, że pod tamtym adresem go nie zastaniesz to jak najbardziej wypadałoby ustalić jakiś aktualny adres, gdzie można ową stronę umowy zastać.

gryffinian napisał:
Wiążący jest adres z umowy.

Niestety, na umowie nie mam wpisanego adresu wykonawcy, jest wyłącznie mój.

Dziękuję za rady!
Myślę że w takim razie wyślę wezwanie na adres firmy, a w międzyczasie postaram się ustalić adres obecny na wszelki wypadek.

Powrót