Renta a komisja lekarka - renta nie przyznana

• Autor wątku Autor wątku gagusia11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gagusia11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam pytanie i problem mój tata miał komisje w sprawie przyznania renty ale Pani w komisji nawet nie chciała widzieć zaświadczeń popatrzyła w dokumenty z poprzedniej komisji i od razu stwierdziła że jest zdrowy. A tata ma duże problemy z kręgosłupem, miał złamane 3 kręgi, osteoporoze, problemy ze wzrokiem, przepukline która uciska rdzeń, zawroty głowy zwyrodnienia na szyjnym, z lędźwiówką też ma problem, nie może się schylać, ma wszystko opisane przez lekarzy u których się leczył, a oni stwierdzili że jest zdrowy, kręgosłup się zrósł i nic mu nie jest i wysyłają go do pracy i jeszcze do kopania działek (jest ogrodnikiem), zawsze miał tą rentę przyznawaną na rok ale miał. Raz w sądzie wygrał sprawę i też przyznali na rok, a po roku nagle wyzdrowiał. Kuroniówka mu się skończyła i zostajemy na utrzymaniu mamy która zarabia niecałe 800 zł a nas jest 4 os. Nic nikogo nie obchodzi z czego człowiek ma żyć. Gdzie tu jest sprawiedliwość rentę dostają zdrowi ( dostanie rente + pracuje na czarno, znam parę takich osób) a ci którzy nie mogą pracować to do roboty. Co mamy w takiej sytuacji zrobić? Proszę o pomoc i poradę w tej sprawie.

Cytat:
Kuroniówka mu się skończyła i zostajemy na utrzymaniu mamy

Czegoś tu nie rozumiem ???

Kiedy twój tata starał się o przedłużenie renty.. ( mniemam ,że to wszystko działo się po 1 stycznia 2005 roku). Został wezwany do badania kontrolnego przez lekarza orzecznika ZUS.. Lekarz orzecznik ZUS wydał decyzję .uzdrawiająca..
Od decyzji lekarza orzecznika ZUS .. trzeba zgłosić sprzeciw w trybie 14 dni od doręczenia decyzji ( Ważne od dnia doręczenia nie wystawienia) .
Sprzeciw składa sie Do Komisji lekarskiej ZUS . umiejscowionej w miejscu składania wniosku o przedłużenie renty( składa sie to w tym samym ZUSi-e) .

Zazwyczaj do 1 jednego miesiąca jest się wezwany do przebadania przez komisję . Komisja składa się z 3 lekarzy. Lekarze nie są lekarzami orzecznikami ZUS. .
I na tym procedura odwoławcza w ZUS- sie kończy..
Komisja Lekarska wydaję decyzję wiążąca i ostateczną..
Która można zaskarżyć do sądu pracy. Ale bez wykonania sprzeciwu ( o czym pisze na początku) zaskarżenie decyzji komisji ZUS nie może być skuteczne.. (Jest nawet decyzja sądu najwyższego w tej sprawie)
Pytanie zasadnicze Pani ojciec zachował te procedury..??

Jeżeli nie..
Zostaje mu możliwość ponownego składania papierów o rentę.. z ogólnego stanu zdrowia.. Zawsze zdrowie może ulec pogorszeniu..

gagusia11 napisał:
Witam, mam pytanie i problem mój tata miał komisje w sprawie przyznania renty ale Pani w komisji nawet nie chciała widzieć zaświadczeń popatrzyła w dokumenty z poprzedniej komisji i od razu stwierdziła że jest zdrowy. A tata ma duże problemy z kręgosłupem, miał złamane 3 kręgi, osteoporoze, problemy ze wzrokiem, przepukline która uciska rdzeń, zawroty głowy zwyrodnienia na szyjnym, z lędźwiówką też ma problem, nie może się schylać, ma wszystko opisane przez lekarzy u których się leczył, a oni stwierdzili że jest zdrowy, kręgosłup się zrósł i nic mu nie jest i wysyłają go do pracy i jeszcze do kopania działek (jest ogrodnikiem), zawsze miał tą rentę przyznawaną na rok ale miał. Raz w sądzie wygrał sprawę i też przyznali na rok, a po roku nagle wyzdrowiał. Kuroniówka mu się skończyła i zostajemy na utrzymaniu mamy która zarabia niecałe 800 zł a nas jest 4 os. Nic nikogo nie obchodzi z czego człowiek ma żyć. Gdzie tu jest sprawiedliwość rentę dostają zdrowi ( dostanie rente + pracuje na czarno, znam parę takich osób) a ci którzy nie mogą pracować to do roboty. Co mamy w takiej sytuacji zrobić? Proszę o pomoc i poradę w tej sprawie.

Witam.Czytalam twoją sprawę i jest naprawde bardzo podobna do sprawy mojego tata.Jeżeli możesz to napisz mi na moją poczte jak się sprawa zakończyla vig222@wp.pl.pozdrawiam i z gory dziękuję.

Witam, moja mam starala sie o rente z powodu chorób. jest inwalidk.a. renta została odrzucona z powodu braku 15 mcy pracy. z tym ze kiedy skladala dokumenty pani w zosie liczyla jej lata i przekraczaly one wymagane 5 lat. czy mogli oni sie pomylic, wykorzystac jakies haki prawne?co robic? jak sie ma do stazu pracy zasilek dla bezrobotnych i chorobowe?prosze o odp.

a jak jest wliczany do lat pracy zasiłek dla bezrobotnych i okres chorobowy?

w ostatnich 10 latach jest to na styku 5 lat "przepracowane" lacznie z zasilkiem i chorobowym, a przed tymi 10-cioma latami ma przepracowane 26 lat . w obecnej chwili jest czesciowo niezdolna do pracy.czy tamte lata sie wogole nie licza?

prosze o odp. co gdy osoba ma wiecej okresów nieskladkowych, niz skladkowych. gdyby nieskladkowe liczone byly normalnie, wyszlo by 5 lat. a ze liczy sie tylko 1/3 to brakuje?co robic?

Powrót