Renta a ukończone studia

• Autor wątku Autor wątku Blaxe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Blaxe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Proszę o wyjaśnienie pewnych kwestii, ponieważ będąc w ZUS dostałem dwie różne informacje. W listopadzie zeszłego roku ukończyłem 25 lat będąc na ostatnim roku studiów, a w tym roku w 27 czerwca się obroniłem, dyplom odebrałem 20 sierpnia.

Kilka dni temu dostałem wezwanie z ZUS do przedłużenia zaświadczenie, że posiadam status studenta na dzień 30.09.2019 - status studenta według dziekanatu utraciłem w dniu, gdy się obroniłem.

W jednym przypadku pracownik ZUS-u stwierdził, że renta przysługuje mi do 30.09.2019 tak jak na legitymacji, bo liczy się dla nich rok nauki jako rok akademicki zgodny z regulaminem uczelni i renta mi przysługuje i nie muszę nic zwracać.

W drugim przypadku pracownik ZUS stwierdził, że ukończyłem studia z dniem obrony i nie ma tu znaczenia co mówi art. 68 ustawy o emeryturach i rentach „przysługuje do zakończenia tego roku”, bo rok zakończenia to dzień obrony, a nie rok akademicki i w związku z tym, że nawet na decyzji i legitymacji mam, że renta przysługuje do 3009.2019 to jest to błędne.

Dzień obrony to koniec studiów.Renta przysługiwała do końca czerwca.

Absolutnie nie. Rok akademicki kończy się 30 września i do tego czasu przysługuje Ci renta. Odwołuj się.
ZUS za wszelką cenę szuka oszczędności i tworzy wielokrotnie orzecznictwo lub interpretacje przepisów niezgodne chociażby z uchwałami Sądu Najwyższego.

Ostatnia edycja:
Ustawa z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365 z późn. zm.) - art. 2 ust. 1 pkt 19, art. 167 ust. 2, art. 170 oraz art. 190 u.p.s.w. wynika, że status studenta uzyskuje się od dnia immatrykulacji (tj. przyjęcia w poczet studentów) i złożenia ślubowania. Natomiast utrata statusu studenta następuje w dniu ukończenia studiów albo skreślenia z listy studentów. Za datę ukończenia studiów uznaje się data złożenia egzaminu dyplomowego, w przypadku kierunków lekarskiego, lekarsko-dentystycznego i weterynarii - data złożenia ostatniego wymaganego planem studiów egzaminu, a w przypadku kierunku farmacja - data zaliczenia ostatniej, przewidzianej w planie studiów praktyki.

Szymong, wskaż te wyroki, jeżeli twierdzisz coś innego. Chcesz kolejne ostrzeżenie?

W przepisie dotyczącym renty jest sformułowanie: "do zakończenia roku", a nie do utraty statusu studenta. Rok akademicki kończy się 30 września. Po drugie: dlaczego przytaczasz Ustawę, która nie obowiązuje? Dla Twojej wiadomości Ustawa prawo o szkolnictwie wyższym została znowelizowana w 2018 roku. Dla mnie to możesz mnie zbanować, założę sobie nowe konto. Wygrałem w Sądzie z ZUS i wiem co piszę. Nie nadajesz się tutaj!!!

Ostatnia edycja:
W tym temacie nic się nie zmieniło:
Art. 76 ustawy z 2018 :
1. Warunkiem ukończenia studiów i uzyskania dyplomu ukończenia
studiów jest:
1) uzyskanie efektów uczenia się określonych w programie studiów, którym
przypisano co najmniej:
a) 180 punktów ECTS – w przypadku studiów pierwszego stopnia,
b) 90 punktów ECTS – w przypadku studiów drugiego stopnia,
c) 300 punktów ECTS – w przypadku jednolitych studiów magisterskich
trwających 9 albo 10 semestrów,
d) 360 punktów ECTS – w przypadku jednolitych studiów magisterskich
trwających 11 albo 12 semestrów;
2) złożenie egzaminu dyplomowego;
3) pozytywna ocena pracy dyplomowej – w przypadku studiów drugiego stopnia
i jednolitych studiów magisterskich, a w przypadku studiów pierwszego
stopnia, o ile przewiduje to program studiów.
2. Praca dyplomowa jest samodzielnym opracowaniem zagadnienia
naukowego, artystycznego lub praktycznego albo dokonaniem technicznym lub
artystycznym, prezentującym ogólną wiedzę i umiejętności studenta związane ze
studiami na danym kierunku, poziomie i profilu oraz umiejętności samodzielnego
analizowania i wnioskowania.
3. W przypadku studiów drugiego stopnia i jednolitych studiów magisterskich
praca dyplomowa jest przygotowywana pod kierunkiem osoby, która posiada co
najmniej stopień doktora.
4. Jeżeli praca dyplomowa jest pracą pisemną, uczelnia sprawdza ją przed
egzaminem dyplomowym z wykorzystaniem Jednolitego Systemu
Antyplagiatowego, o którym mowa w art. 351 ust. 1.
5. Recenzje pracy dyplomowej są jawne.
6. Przepisu ust. 5 nie stosuje się w przypadku pracy dyplomowej, której
przedmiot jest objęty tajemnicą prawnie chronioną.
7. Datą ukończenia studiów jest data złożenia egzaminu dyplomowego,
w przypadku studiów na kierunkach lekarskim, lekarsko-dentystycznym
i weterynaria – data złożenia ostatniego wymaganego programem studiów
egzaminu, a w przypadku studiów na kierunkach farmacja i fizjoterapia – data
zaliczenia ostatniej wymaganej programem studiów praktyki.

Powrót