Renta Chorobowa

• Autor wątku Autor wątku olala66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olala66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,jestem w Anglii prawie już 10 lat,nadal pracuje ale mam problemy z kręgosłupem i z roku na rok jest coraz gorzej.Operowac mnie nie chcą bo jest za duże ryzyko ze mogę skonczyc na wozku inwalidzkim. Chce się dowiedzieć co potrzebuje aby postarać się o rete chorobowa ? Jakie dokumenty i od czego powinnam zacząć? Bardzo proszę o pomoc.Dziekuje i pozdrawiam .

Mam podobny problem, bóle kręgosłupa towarzysza mi w dzień i w nocy, a oprócz tego dokuczają bóle stawów i zawroty głowy, pracuje w UK od 3 lat przez agencje. Do tej pory nie leczyłam się nigdzie, któregoś dnia, gdy poszłam z bólem kręgosłupa do przychodni, a recepcjonistka powiedziała mi ze na wizytę u lekarza mam czekać 2 tygodnie to zrezygnowałam. Moja praca polega na prawie codziennym dźwiganiu od kilkuset do kilku tysięcy doniczek z kwiatami po 10 - 11 godzin dziennie. Jednakże mój kręgosłup już tego nie wytrzymuje, ostatnio mam problem, aby przynieść zakupy do domu czy podnieść psa.
Proszę o informacje jakie dokumenty i od czego zacząć staranie się o rentę chorobowa.

Jezeli macie dlugotrwale problemy zdrowotne, ktore utrudniaja Wam zycie codzienne, funkcjonowanie poza domem, mozliwosc pracy , mozecie aplikowac o Personal Independence Payment (PIP) . Nie jestem w stanie Wam napisac, czy kwalifikujecie sie do tego, poniewaz to okresla assessments jaki bedziecie musieli przejsc.
Aby aplikowac o PIP nalezy zadzwonic pod numer 0800 917 2222
Do rozmowy nalezy przygotowac : Adres i date urodzenia, National Insurance number, dane konta bankowego, dane lekarza, ktory Was prowadzi, szczegoly dotyczace pobytu za granica lub w szpitalu ( jezeli Was to dotyczy)

Dziękuję za te bardzo przydatne informacje. Dzieki twojej informacji dowiedzialam się czego i gdzie szukać. Dla innych zainteresowanych zamieszczam jeszcze ten link, który znalazlam już po informacji od Eliss : https://www.gov.uk/pip/how-to-claim

Jeszcze raz pięknie dziękuję.

Również dziekuje za informacje od Eliss.
:)Pozdrawiam serdecznie.

Do Calallevado, zostawię Pani swojego emaila wikki896@interia.pl
Proszę napisac do mnie jak będzie Pani miała więcej informacji odnośnie renty chorobowej.
Bardzo dziekuje, i pozdrawiam:)

Czy o PIP mozna aplikowac z Polski jezeli skonczy mi sie 28 tydzien wyplaty chorobowego przez agencje a nadal choruje ? .

Powrót