Renta dla dzieci

• Autor wątku Autor wątku tulipek13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tulipek13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Pisze w imieniu mojej znajomej. Kilka miesiecy temu "znajomi" wyjechali do niemczech zeby zmienic swoje zycie na lepsze. maz chodzil na Kurs niemieckiego, ona z malym dzieckiem w domu, starszy chlopak zaczol chodzic do przedszkola. Niestety nie ukladalo im sie w malzenstwie, maz nie "radzil sobie" z problemami i niestety popelnil samobojstwo.
Mam teraz pytanie czy jej i dzieciom nalezy sie teraz jakas pomoc. Maz mial niemieckie obywatelstwo i byli na razie na socjalu -zona ma polskie, dzieci maja niemieckie paszporty.
Ona nie wie teraz co ma robic( ma w glowie inne sprawy)nie wie czy zostac czy wracac do Pl gdzie moze byc jeszcze gorzej. Prosze napiszccie miczy dzieci dostana jakas rente, czy ona bedzie miala z czego zyc itp.,. czy jak wroci do Pl to bedzie otrzymywac niemicka rente.
Prosze o "powazne"odpowiedzi, bo chcialbym jej pomoc

dostana zasiłek socjalny ,teraz tez go chyba pobierali skoro nie pracowali

belunia czy moglabys troche wiecej napisac jak to wyglada.
Czy jak wroca do pl czy dzieci beda otrzymywaly tez jakies pieniadze do poki sie ucza?
bo raczej znajoma sam tu bedzie miala ciezko

jak wrócą do Polski to nie , na temat Halbwaisenrente musi ktoś inny się wypowiedzieć ,ja nie wiem

dzieki, poczekam moze ktos mi pomoze

tulipek13
Ma prawo do pełnego socjalu w Niemczech.
W razie kłopotów niech zgłośi się do Caritasu tam otrzyma pomoc .
Po powrocie do Polski będzie na własnym utrzymaniu......
Jakie świadczenia obecnie otrzymujesz??????
Powodzenia

Ostatnia edycja:
marian1 to znajoma otrzymuje - dostawali socjal i kindergeld
czyli jak wroca do pl to sie dzieciom nic nie bedzie nalezalo?? wiem ze moze zbyt wielebym chcial, ale ich sytuacja jest ciezka:(

Renta sieroca w przypadku śmierci jednego rodzica wynosi 10% emerytury zmarłego
rodzica i obejmuje również dodatek dla sierot. Renta sieroca w przypadku śmierci
obydwojga rodziców wynosi 20% emerytur zmarłych rodziców i jest powiększona o
dodatek dla sierot. Rentę sierocą zmniejsza się o maksymalnie 10,8% jeśli ubezpieczony
umrze przed 63. rokiem życia.

http://ec.europa.eu/employment_soci...Your social security rights in Germany_pl.pdf

on żadnych składek tutaj nie odprowadzał wiec nie przysługuje,warunkiem jest, aby zmarły spełnił wymagany 5-letni okres ubezpieczenia.
http://www.bafoeg-aktuell.de/soziales/halbwaisenrente.html

marian1 to znajoma otrzymuje - dostawali socjal i kindergeld
przecież nadal mogą to pobierać ,zmieni się tylko kwota zasiłku

Ostatnia edycja:
tulipek13
Zapomniałeś--opłata mieszkania.
A w Polsce otrzyma 45 zł rodzinnego czy tego by chciała.
Podejmie pracę będzie więcej,dzieci do przedszkola.

Powrót