renta dla dziecka po zmarłym ojcu

• Autor wątku Autor wątku incandessence
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

incandessence

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam, aktualnie mam 19lat i podejmuje studia. W ostatnich dniach dowiedziałam się, że mój ojciec (Niemiec) nie żyje. W związku z tym mam pytanie czy przysługuje mi po nim renta lub jakiś spadek? Moi rodzice nie byli małżeństwem, a ja ojca nigdy nie poznałam. Przez 19lat nigdy nie dostawałam od niego żadnych alimentów pomimo starań. Nie wiem czy założył rodzinę czy też nie... właściwie to nic o nim nie wiem.
Proszę o szybką pomoc

czy ojciec mial uznane ojcostwo? czyli czy byl wpisany w akt urodzenia ?

to jest polski akt urodzenia, czy ma pani jakis dokument po niemiecku ?

posiadam tylko polski akt urodzenia.

ale mam całą dokumentację po niemiecku gdy próbowałam ściągnąć od niego alimenty.

wlasnie chodzi o to czy w swietle prawa niemieckiego ma pani uznane ojcostwo, byc moze nieskutecznosc sciagania alimentow wynikala z braku podstawy do nich

Nieskuteczność ściągania alimentów wynikła z powodu zbyt niskich dochodów mojego ojca, który był na rencie przez niezdolność do pracy od 1.04.1998r.

wiec jesli z dokumentow wynika, ze ma pani uznane ojcostwo przez Niemcy to jest pani pelnoprawna spadkobierczynia

Ostatnia edycja:
a wie Pan może gdzie powinnam się teraz zgłosić... jak to "ruszyć"?

mozna to zrobic osobiscie lub za posrednictwem adwokata
pytanie tylko czy to sprawa oplacalna, nie znajac wynikow postepowania naraza sie pani na koszty i to niemale.

Czy studiując zaocznie utracę możliwość otrzymania renty?

z tym pytanie prosze zwrocic sie ubezpieczyciela pani ojca, to oni beda podejmowac decyzje :)
sama procedura przyznania moze potrwac kilka miesiecy a czasem znam przypadek ze rok

Zglosic sie do Konsulatu Polsko-Niemieckiego ,a przy okazji zalatwic w Polskim Urzedzie Stanu Cywilnego europejski akt urodzenia.Bez problemu wydadza.

Powrót