Renta dla niepełnosprawnego

• Autor wątku Autor wątku teresa_252
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teresa_252

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Czy osoba niepełnosprawna w wieku 43 lat z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności ( umiarkowanego symbol 05-R i 06-E) ma prawo do ubiegania sie o przyznanie renty z ZUS-u.

To, czy ma się orzeczenie, to akurat bez znaczenia, bo to odrębne sposoby orzekania.
Umiarkowany/lekki/znaczny stopień oznacza stopień choroby.
A ZUS nie ocenia, czy ktoś jest chory, tylko czy zdolny do pracy, czyli:
zdrowie,
wiek,
wykształcenie
i inne czynniki tego typu.

Musisz spełniać warunki:
Prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:

* jest niezdolny do pracy,
* ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy,
* niezdolność do pracy powstała w określonych ustawą okresach składkowych (okres zatrudnienia, okres ubezpieczenia) i nieskładkowych (np. w okresie pobierania zasiłku chorobowego lub opiekuńczego) albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

1. warunek, czyli niezdolność oceniają orzecznicy i nie zawsze jest to sprawiedliwe, ale spróbować warto, jeśli się spełnia pozostałe warunki.

Może nie takiej odpowiedzi Pani się spodziewała, ale... każdy ma prawo ubiegać się o świadczenie z ZUS.
To czy uzyska Pani rentę zależy od decyzji lekarza orzecznika ZUS oraz innych warunków zgodnie z przepisami ustawy FUS.

Okres składkowy i nieskładkowy wymagany do przyznania renty uzależniony jest od wieku osoby, w jakim powstała niezdolność do pracy. Okres ten wynosi:
* 5 lat - jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat.

Okres wymaganych 5-ciu lat w odniesieniu do osób, u których niezdolność do pracy powstała po ukończeniu 30. roku życia, musi przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przypadającego przed dniem zgłoszenia wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy. Do tego dziesięcioletniego okresu nie wlicza się okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, renty rodzinnej, renty szkoleniowej.

Tak ale ja mam problem tego typu: Mój brat ma 22 lata właśnie kończy szkołę dla osób niepełnosprawnych. Od 18 roku życia korzysta z renty socjalnej i nie wiem, czy ta renta zostanie mu do końca życia? Czy mogę ubiegać się o jakąś grupę inwalidzką? Dodam że ta niepełnosprawność jest od urodzenia a stopien umiarkowany! Dziękuje z góry za odpowiedzi!;)

Przecież w decyzji o rencie musiało być, czy czasowa czy na stałe. Skąd my tu mamy wiedzieć?

Nie rozumiem pytania
"Czy mogę ubiegać się o jakąś grupę inwalidzką? Dodam że ta niepełnosprawność jest od urodzenia a stopien umiarkowany!"

Stopień umiarkowany jest grupą inwalidzką - starą 2.
Tak samo renta socjalna - też oznacza stary 2 stopień.
czyli co więcej potrzeba? jest orzeczenie rentowe i pozarentowe.

Renta została przyznana na stałe ale w pytaniu chodziło mi oto czy rente socjalną można (zamienić) na jakiś inny rodzaj świadczenia czyli chodzi o zwiększenie wysokości renty bo ta socjalna jest niewielka. Nie mam pojęcia czy w ogóle jest to możliwe? dzięki za wyrozumiałość!;)

Czasem istnieje możliwość przejścia na zwykłą rentę z tyt. niezdolności do pracy, ale trzeba mieć wymagany staż pracy i jeszcze jest taki haczyk, że niezdolność musi być orzeczona jako powstała w czasie okresu składkowego, a jak wiemy ma socjalną, bo zachorował w wieku szkolnym lub od urodzenia, czyli nie składkowym.

Wiem, że czasem ludzie składają ponownie papiery o rentę, dokumentując, że zdrowie się pogorszyło i czasem orzecznicy na komisji stwierdzą, że niezdolność powstała np. w czasie, gdy pracowali, czyli składkowym, ale to loteria i nie można przewidzieć.

Zazwyczaj jednak na tę samą chorobę trudno jest zmienić rentę, bo skoro jej początek jest już orzeczony od urodzenia.

Dzięki o to mi chodziło! Pozdrawiam;)

Powrót