renta dla osoby niesłyszącej

• Autor wątku Autor wątku Swe_Brood
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Swe_Brood

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie

Mam oto taką krótką historię z udziałem mojej niesłyszącej koleżanki oraz orzeczników ZUS, ale najpierw chciałbym przybliżyć kilka informacji o samej koleżance. Dziewczyna nie jest niesłyszącą od urodzenia, z powodu choroby i błędu lekarskiego podczas narodzin, wraz z wiekiem utraciła w zasadzie całkowicie słuch, nie jest kwalifikowana do implantów. Pochodzi z województwa podlaskiego, a uczęszcza do szkoły dla niesłyszących w Olsztynie (woj. Warmińsko-Mazurskie). Posiada orzeczenie o stopniu niepełnosprawności. W grudniu zeszłego roku ukończyła 18lat i postanowiła ubiegać się o rentę ZUSowską, ale ku mojemu zaskoczeniu, jej wniosek został odrzucony. Komisja lekarska stwierdziła że dziewczynie nie należy się renta, ponieważ nie jest całkowicie niezdolna do pracy.

Koleżanka całkowicie straciła nadzieję na pozytywne rozpatrzenie sprawy, a ja osobiście nie zgadzam się z orzeczeniem lekarzy ZUSowskich, w końcu dziewczyna nie jest w stanie nawet sama umyć głowę, a co dopiero funkcjonować normalnie w społeczeństwie jak każdy człowiek, nawet w orzeczeniu jest zapisane że pracować może jedynie w zakładach chronionych, oraz musi mieć opiekę (wprawdzie nie stałą, ale mieć musi okresową). A jeszcze bardziej uważam to za nieuczciwe, z powodu iż znam osoby które rentę mają jedynie z powodu niedosłuchu, a nie jego braku! Stąd chciałbym aby ktoś kto zna się jakoś na prawie zusowskim zapoznał się ze sprawą i udzielił mi jakiś porad, abym mógł wspomóc koleżankę w tej sprawie, albo rozwiał moją wątłą nadzieję na uczciwość prawa polskiego. Na koniec podam kilka informacji z orzeczenia o niepełnosprawności:

Zaliczenie do niepełnosprawności: Umiarkowane
Symbol przyczyny niepełnosprawności: 03-L
W razie konieczności mogę podać więcej informacji.

Z góry dziękuję za zainteresowanie się sprawą.

w związku z tym, że ma orzeczenie o niepełnosprawności moze pracować w zakładzie pracy chronionej (to nie ma nic wpsólnego z rentą).

Renta z tytułu niezdolności do pracy jest świadczeniem przysługującym osobie ubezpieczonej, która spełniła łącznie następujące warunki:
1) jest niezdolna do pracy, co zostało stwierdzone orzeczeniem lekarza orzecznika ZUS
2) ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy,
3) niezdolność do pracy powstała w określonych ustawą okresach składkowych i nieskładkowych albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów

Ostatni warunek nie ma zastosowania w przypadku osoby, która jest całkowicie niezdolna do pracy oraz udowodni okres składkowy i nieskładkowy wynoszący co najmniej 20 lat dla kobiety i 25 lat dla mężczyzny.

Ubezpieczony, którego niezdolność do pracy powstała w wyniku wypadku w drodze do pracy lub z pracy, nie musi spełniać kryterium dotyczącego wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego.

Do okresów składkowych wlicza się m.in.: okresy zatrudnienia, pobierania zasiłku macierzyńskiego, zasiłku dla bezrobotnych, niektórych zasiłków z pomocy społecznej.

Okresy nieskładkowe to m.in.: okresy nauki w szkole wyższej, urlopu wychowawczego w określonej ustawą wysokości, sprawowania opieki nad całkowicie niezdolnym do pracy i samodzielnej egzystencji członkiem rodziny.

Ile wynosi wymagany okres ubezpieczenia uprawniający do renty?

Okres ubezpieczenia (składkowy i nieskładkowy) warunkujący przyznanie renty uzależniony jest od wieku, w jakim powstała niezdolność do pracy.

Okres ten wynosi:

rok — jeżeli niezdolność do pracy powstała przed ukończeniem 20 lat,
2 lata — jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 20 do 22 lat,
3 lata — jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 22 do 25 lat,
4 lata — jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 25 do 30 lat,
5 lat — jeżeli niezdolność do pracy powstała w wieku powyżej 30 lat (okres ten powinien przypadać w ciągu ostatniego dziesięciolecia przed zgłoszeniem wniosku o rentę lub przed dniem powstania niezdolności do pracy; do tego dziesięcioletniego okresu nie wlicza się okresów pobierania renty z tytułu niezdolności do pracy, renty szkoleniowej lub rodzinnej).

Co w przypadku, gdy ubezpieczony nie osiągnął wymaganego okresu składkowego i nieskładkowego?

Warunek posiadania wymaganego okresu ubezpieczeniowego uważa się za spełniony, gdy ubezpieczony:

został zgłoszony do ubezpieczenia przed ukończeniem 18 lat albo w ciągu 6 miesięcy po ukończeniu nauki w szkole ponadpodstawowej, ponadgimnazjalnej lub w szkole wyższej oraz
do dnia powstania niezdolności do pracy miał bez przerwy lub z przerwami (nieprzekraczającymi 6 miesięcy) okresy składkowe i nieskładkowe.

Jakie są rodzaje rent?

Świadczenie wypłacane przez ZUS może mieć formę:

renty stałej — jeżeli niezdolność do pracy jest trwała,
renty okresowej — jeżeli niezdolność do pracy ma charakter czasowy (renta wypłacana jest tylko przez czas wskazany w decyzji organu rentowego),
renty szkoleniowej — jeżeli orzeczona została celowość przekwalifikowania zawodowego.

Niezdolność do pracy jest orzekana na okres nie dłuższy niż 5 lat, chyba że według wiedzy medycznej nie ma rokowań odzyskania zdolności do pracy przed upływem tego okresu.

Swe_Brood napisał:
Witam serdecznie

Mam oto taką krótką historię z udziałem mojej niesłyszącej koleżanki oraz orzeczników ZUS, ale najpierw chciałbym przybliżyć kilka informacji o samej koleżance. Dziewczyna nie jest niesłyszącą od urodzenia, z powodu choroby i błędu lekarskie..............................

A jeszcze bardziej uważam to za nieuczciwe, z powodu iż znam osoby które rentę mają jedynie z powodu niedosłuchu, a nie jego braku!

Czesc

Jestem wlasnie tez w podobnej sytuacji, szukam jakiegos sensownego rozwiazania, osoby majace niedosluch, a pracujace w mojej firmie, maja RENTE stala + dostaja normalna wyplate!

Osoby te nie mialy nic wspolnego z wypadkiem w pracy, w szkole itp. maja niedosluch w wyniku bledu lekarskiego w dziecinstwie, na komisji lekarskiej jakims cudem uzyskaly stala rente!

Osobie calkowicie nieslyszacej, ktora tracila sluch stopniowo i nieodwracalnie od 4 do 16 roku zycia (wtedy stala sie osoba calkowicie glucha), lekarz orzcznik powiedzial ze ma predyspozycje by pracowac i da sobie rade, bo moze zarabiac w rozny sposob!

Pytanie:
Co zrobic by uzyskac stala rente? Czy jest szansa by takowa zostala przyznana?

W/g mnie:

Trzeba sie targowac z orzecznikiem?

Trzeba miec znajomego orzecznika?

Trzeba posmarowac orzecznikowi?

Odwolania do zusu nic nie daja, odp. Bardzo nam przykro ale orzecznik napisal to i to, i koniec!

:(

Malydiabelek napisał:
Pytanie: Co zrobic by uzyskac stala rente? Czy jest szansa by takowa zostala przyznana?
W/g mnie:
(...)
Trzeba posmarowac orzecznikowi?
Namawianie do łamania prawa nie licuje z charakterem forum prawnego.

Nie o to mi chodzilo.

Lekarz orzecznik - podejmoje decyzje w sprawie czyjegos bytu w/g swojego dobrego/zlego humoru, albo jak napisalem wyzej, znajomosci lub tzw szeroko pojetej "motywacji"!

oczywiscie nie wszyscy sa tacy

ja tak jak kolega wyzej prosze o jakas wskazowke, jak ugryzc takowy temat, zeby pomoc danej osobie

Napisac odwolanie/skarge do sadu?

Zaskarzyc orzeczenie?

Ostatnia edycja:
Powrót