Renta Krus po 55 roku życia

• Autor wątku Autor wątku AGISCH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AGISCH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam! W listopadzie ukończyłam 55 lat i mogłabym przejść na wcześniejszą rentę KRUS. Obecnie mam przepracowane 30 lat pracy w gospodarstwie rolnym razem z mężęm i zarazem opałacone na te lata skladki KRUS. Podaczas wizyty w placówce KRUS poinformowano mnie, że mogę otrzymać rentę dopiero po przepisaniu gospodarstwa! Problem w tym, że mąż otrzymał gospodarstwo przed naszym ślubem ponad 30 lat temu i nie mamy żadnej intercyzy! Moje pytanie brzmi : Czy jezeli nie jestem współwłaścicielem tego gospodarstwa tylko mąż, to czy KRUS ma podstwę twierdzić że to jest wspólność majątkowa i muszę dokonać zdania gospodarstwa?

Po pierwsze, nie ma w KRUS wcześniejszej renty. Widocznie chodzi o tzw. wcześniejszą emeryturę.
Po drugie, ustawa o ubezpieczeniu społecznym rolników przewiduje także możliwość przyznania ubezpieczonemu rolnikowi emerytury, jeśli spełnia on łącznie następujące warunki:
1.osiągnął wiek 55 lat, jeśli jest kobietą, albo 60 lat, jeśli jest mężczyzną,
2.podlegał ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 30 lat,
3.zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej.

Po trzecie, uznaje się że osoba zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego.

W jaki sposób chcesz spełnić 3-ci warunek tzn. zaprzestać prowadzenia działalności rolniczej, który jest wymagany przez ustawę o ubezpieczeniu społecznym rolników?

Pozdrawiam

Powrót