Renta planistyczna

• Autor wątku Autor wątku marian71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam i proszę o odpowiedż na nurtującą mnie sprawe.z góry dziękuje
a minowicie chodzi mi konkretnie o opłate renty planistycznej.miałem działkę o powierzchni 47 arów z czego 25 arów w strym planie zagospodarowania przestrzennego było budowlane a 22 ary rolne,po zminie planu owe 22 ary przekształcono w budowlane.będac w gminie pani urzędnik poinformowała mnie że oplata panistyczna będzie tylko od tych 22arów.po roku od sprzedaży działki gmina naliczyła mi oplate od całości działki tj.47arów.moje pytanie to czy decyzja gminy jest słuszna.pozdrawiam i czekam na odpowiedż.

To zależy :)
Proszę napisać kiedy wszedł w życie nowy plan, a kiedy weszła w życie zmiana tego planu.

Działke nabyłem w drodze spadku we wrześniu 2005r i wtedy obowiązywał stary plan,miesiąc póżniej weszła zmiana planu i przyłączona owe 22ary.Działke sprzedałem w 2007r.

Jeżeli przed dniem wejścia w życie nowego planu albo przed dniem wejścia w życie jego zmiany działka była użytkowana jako budowlana ( była np. zabudowana) to opłata się nie należy.
Aby udzielić kompletnej odpowiedzi na to pytanie potrzebne są daty wejścia w życie planu zagospodarowania przestrzennego i daty jego zmiany ( zmiany w zakresie dotyczącym tej nieruchomości).
Przy czym (aby uniknąć nieporozumień)zmiana - oznacza zmianę w planie już istniejącym (nowym planie), a wejście w życie nowego planu - datę wejścia w życie całego nowego planu.
Pomocna może być informacja, że wszystkie plany zagospodarowania przestrzennego powstałe przed rokiem 1995, straciły swą moc z końcem roku 2003. Wówczas dla oceny sposobu użytkowania nieruchomości posługiwano się stanem ujawnionym w ewidencji gruntów i budynków.
Te wszystkie daty na pewno będą podane w decyzji.

Powrót